Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Платять вчасно

Мінсоцполітики звітує про перші результати монетизації субсидій
25 квітня, 19:31

За даними відомства, близько 75% тих, хто отримує субсидію готівкою, оплатили рахунки за комунальні послуги вчасно. Ті, хто не сплатив вчасно попри надані кошти, ризикують залишитися без субсидії у подальшому, якщо борг більший за 340 гривень і не сплачується понад 1 місяць. Після погашення заборгованості чи договору про реструктуризацію субсидію буде перепризначено, але вже у безготівковій формі.

При цьому незаконні донарахування в платіжках споживачів додаткових обсягів природного газу за приведення до стандартних умов не вплинуть на перепризначення у травні субсидій на новий рік. Для цього міністерство ініціювало зміни до Постанови КМУ № 848, яка передбачає автоматичне перепризначення субсидій за наявності «сумнівного» боргу за газ. Постанова вимагає, щоб у травні усі постачальники природного газу будуть зобов’язані надати у місцеві управління соцзахисту інформацію щодо наявності простроченої заборгованості без зазначення нарахувань за так звані коефіцієнти. На основі цієї інформації й будуть перепризначатися субсидії..

Нагадаємо, монетизація субсидій передбачає перехід від розрахунків із надавачами послуг ЖКГ до виділення коштів для прямої сплати від отримувачів. Це дозволить громадянам самостійно розпоряджатися заощадженими коштами та зробить субсидії прозорішими та ефективнішими. 2019 року на субсидії з держбюджету заплановано витратити понад 55 мільярдів гривень. Виплати «живих» грошей проводилися як через Пенсійний фонд, так і через установи «Ощадбанку».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати