Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Подорожі без обмежень

Вінничани, які пересуваються на візках, прагнуть створити доступні туристичні маршрути для людей з інвалідністю
28 вересня, 20:00

Вінничани, які пересуваються на візках, взялися за реалізацію проекту «Шалені мандрівники» і почали активно подорожувати туристичними маршрутами області й відвідувати культурно-історичні пам’ятки. За результатами подорожей вони прагнуть створити доступні туристичні маршрути для людей з інвалідністю.

«Дехто вважає, що люди з особливими потребами живуть спрощеним життям: вони майже постійно перебувають вдома, дивляться телевізор, читають книжки і зрідка з’являються на вулицях, аби не привертати надмірної уваги. Але це зовсім не так. Ми в змозі реалізувати потребу в культурному, фізичному, пізнавальному та духовному розвитку, — каже керівник проекту «Шалені мандрівники» Людмила Нецкіна. — Влітку за підтримки влади ми розпочали реалізацію проекту, який має на меті забезпечити потребу людей з інвалідністю в пізнавальному, культурному і духовному розвитку. Усі члени нашого клубу подорожують визначними історико-культурними місцями Подільського краю, відвідують музеї та палаци, але не просто так, а з користю. Під час екскурсій «шалені мандрівники» проводять аудити доступності заправних станцій, кафе, магазинів, туалетів, щоб виявити непристосовані об’єкти і вказати на недоліки адміністраторам та власникам закладів».

Аудитор з доступності Сюзанна Жуковська розповідає, що «шалені мандрівники» залишили чимало дописів у «Книгах скарг та пропозицій». Також було роздано кілька десятків брошур, в яких зібрана вся інформація про стандарти доступності.

«Нещодавно я повернулася з Європи. Не дивуйтеся, далекі подорожі не є перешкодою для людей, які пересуваються візками. Це радше психологічний бар’єр, який треба подолати, — з посмішкою каже Сюзанна. — На жаль, за час роботи нашого клубу ми поки що не зустріли закладу, який був би «повністю доступний» для людини з обмеженими фізичними можливостями, тобто такий, що відповідає всім державним вимогам щодо облаштування приміщення для комфортного перебування в ньому людини з інвалідністю. Тому дописи у «Книгах скарг та пропозицій» — не рідкість. Але ми не просто скаржимося, ми радимо і прагнемо допомогти стати доступними — тому даруємо адміністрації спеціальний посібник, у якому зібрані потрібні матеріали для того, щоб покращити рівень доступності закладу».

«Шалені мандрівники» уже побували в історико-культурному заповіднику «Буша», відвідали костел св. Флоріана та Свято-Миколаївський чоловічий монастир у місті Шаргород, костел Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії в селі Мурафа, а також костел св. Йосипа в місті Гнівань. Проте на досягнутому вони не зупинятимуться. Уже міркують над тим, як створити платформу для налагодження співпраці та сприяння популяризації доступного туризму як однієї з послуг туристичних агенцій.

Фото надано автором

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати