Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Помер Давид Бабаєв

24 листопада обірвалося життя провідного актора Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки
25 листопада, 18:56

Тиждень тому здоров’я 76-річного актора раптово погіршилося, «швидкою» його було доставлено  до «Феофанії». Боротьба за життя тривала кілька днів, проте хвороба перемогла... Смерть Давида Володимировича — величезна втрата для театрального мистецтва нашої країни.

Давид Бабаєв грав на сцені Театру імені Лесі Українки майже півстоліття! У його творчому доробку було понад 50 вистав, серед яких легендарні «Школа скандалу», «Пані міністерша», «Наполеон та корсиканка», «Останнє кохання», «Уявно хворий»...

Зі «Школи скандалу» почався зірковий час Давида Володимировича. Його неймовірне уміння поєднувати комедію з драмою, балансування від смішного до трагічного змушувало глядачів сміятися й плакати одночасно. Його герої були чарівні веселуни, наївні простаки, зворушливі романтики підкорювали серця театралів. Театрознавці писали, що на сцені Д. Бабаєв передавав трагедію одинокості, долаючи грайливість, легкість деяких п’єс.  Наприклад, у «Наполеоні та корсиканці» І. Губача він потрясаюче виконував образ французького правителя, попри відсутність щонайменшої портретної схожості, й пережив на сцені трансформацію жорсткої, владної людини у розгубленого, розчавленого життям чоловіка, котрий, попри все, не втратив здатності любити. У виставі «Дон Кіхот. 1938 рік» за М. Булгаковим акторові вдалося побороти стереотип і створити на сцені Санчо Панси як особистості, людини чуйної та благородної. Наївним і водночас хитрим був його Арган із «Уявно хворого» Ж.-Б. Мольєра... Здавалося, майстер комедій, найвідоміший французький класик писав свого героя саме з такого актора. Неймовірне почуття гумору та жага до життя були  притаманні Бабаєву. Роль Гаррі в «Останньому коханні» В. Мухар’ямова за мотивами творів І. Башевіса Зінгера стала останньою виставою видатного актора.

Прощання з митцем відбудеться 27 листопада в Театрі імені Лесі Українки (з 11.00 до 13.00), а поховають на Байковому кладовищі. «День» висловлює співчуття родині, друзям, колегам Давида Володимировича. Світла пам’ять!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати