Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «День» – у науці та освіті

У черговому випуску збірника наукових праць Львівського університету нашій газеті відведено особливе місце
10 травня, 19:32
НЕЩОДАВНІЙ «НАЦІОНАЛЬНИЙ ДІАЛОГ» У СХІДНОЄВРОПЕЙСЬКОМУ НАЦІОНАЛЬНОМУ УНІВЕРСИТЕТІ ІМЕНІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ ЗАСВІДЧИВ: ПРОЕКТИ «ДНЯ» ЗАТРЕБУВАНІ І ДІЄВІ. ЛУЦЬК, 28 КВІТНЯ 2017 РОКУ / ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Нещодавно у світ вийшов черговий випуск збірника наукових праць «Теле- та радіожурналістика», що видається на кафедрі радіомовлення і телебачення Львівського національного університету імені Івана Франка. Газеті «День» у цьогорічному науковому збірникові було відведено, як і зазвичай, особливе місце. По-перше, їй присвячена стаття «The analysis of the Ukrainian TV and radio in the newspaper «Den». У цій англомовній статті на прикладі випусків за декілька місяців було стисло проаналізовано те, як у газеті «День» проводять моніторинг всього українського медіасередовища, особливу увагу приділяючи вітчизняному телебаченню та радіо. По-друге, в розділі «З публіцистичної майстерні» були передруковані два матеріали газети. По-третє, велика частина досліджень не обходилася без посилань на матеріали «Дня». Усе це підштовхнуло поспілкуватися ближче з науковцями-журналістикознавцями, аби дізнатися, яку, на їхню думку, роль відіграє газета «День» у науці та журналістській освіті.

«НАУКОВЦЯМ ПОТРІБНО ПЕРЕДПЛАЧУВАТИ «День»

Василь ЛИЗАНЧУК, професор, завідувач кафедри радіомовлення і телебачення ЛНУ ім. Iвана Франка:

— Переконаний, що науковцям потрібно передплачувати газету «День», бо вона є правдивим джерелом з усіх сфер суспільно-політичного, соціально-економічного, культурологічного, морально-духовного життя в Україні як у минулому, так і тепер. Науково-публіцистичні статті, які газета «День» видає окремими книжками, надзвичайно важливі для формування і утвердження правдивої історичної пам’яті, національної свідомості, української ідентичності. Тематично-змістова наповненість матеріалів газети є потужною інтелектуальною зброєю у нинішній інформаційно-психологічній і військовій агресії Російської Федерації проти України.

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Кажу щиро, що не уявляю тепер своєї науково-педагогічної, громадської діяльності без газети «День». Використовував її публікації для створення монографій «Завжди пам’ятай: Ти — Українець!» (2001), «Не лукавити словом» (2003), «Кайдани ще кують: Факти, документи, коментарі про російщення в Україні» (2004), «Геноцид, етноцид, лінгвоцид української нації: хроніка» (2008), «Творімо разом Україну!» (2009), для підручників «Основи радіожурналістики», «Журналістська майстерність» (2011), «Психологія мас-медіа» (2015). У монографіях, підручниках, навчальних посібниках, науково-публіцистичних статтях цитував Л. Івшину, С. Грабовського, В. Лубчака, Н. Іщенко, А. Плахоніна, О. Пахльовську, М. Сірука, І. Лосєва, І. Яковенка, І. Сюндюкова та багатьох інших.

Систематично рекомендую студентам опрацьовувати статті з газети «День», зокрема добірку «Прес-клуб», для написаннях курсових, бакалаврських, дипломних і магістерських робіт, а також для підготовки газетних матеріалів, теле- і радіопередач. Щиро дякую колективу редакції газети «День», її головному редактору Л. Івшиній за Вашу дуже потрібну для утвердження української України працю.

«ВИДАННЯ СФОРМУВАЛО ФУНДАМЕНТАЛЬНУ ШКОЛУ РЕЛІГІЙНОЇ ЖУРНАЛІСТИКИ»

Юліана ЛАВРИШ, викладач факультету журналістики ЛНУ ім. Iвана Франка, автор «Дня»:

— Я використовувала газетні публікації «Дня» у своєму дисертаційному дослідженні, оскільки темою моїх наукових зацікавлень є релігійна тематика. Видання, на мій погляд, сформувало фундаментальну Школу релігійної журналістики, серед авторів — Клара Гудзик, Сергій Кримський, Петро Кралюк. Тому неможливо було обійтися без такого багатющого емпіричного матеріалу. Це бездонний простір думок, сенсів і позицій, що ставлять високі планки для осмислення комунікаційного простору не лише того, що стосується традиційних ЗМК, але і вихід на цифрові платформи нових медій.

Варто зазначити, що частина цих досліджень ввійшла у мою монографію «Церква у нових медіях України: проблеми і перспективи комунікації», яка наразі готується до друку і вже у квітні-травні буде представлена громадськості. Де, до речі, третій розділ присвячений включно публікаціям та інтерв’ю з газети.

«День» завжди допомагає чітко розставити орієнтири і визначити пріоритети, незалежно від сфер академічної чи практичної журналістики. Тому, вважаю, газета є чи не найкращим майданчиком для досліджень, адже «маяки» «Дня» — помітні.

«ПРАЦЮЮ НАД НАУКОВИМ ОБҐРУНТУВАННЯМ ВАЖЛИВОСТІ ФОТОІЛЮСТРАЦІЇ НА ПРИКЛАДІ ГАЗЕТИ»

Ярослав ТАБIНСЬКИЙ, заступник декана факультету журналістики ЛНУ ім. Iвана Франка:

— Відомо, що наукові дослідження не можуть бути успішними лише завдяки теорії, тому часто на практичну частину наукового роботи йде набагато більше часу та ресурсів. У журналістикознавстві матеріали газети «День» є основними в емпіричній базі, яку використовують науковці.

Щороку на факультеті журналістики ЛНУ імені Івана Франка відбувається конференція студентів і молодих учених, у якій беруть участь не лише ті, хто вивчає чи досліджує медіа, але й практики. Серед тематичних напрямів, звичайно, історія та теорія журналістики, медіакритика, питання розвитку телебачення, радіо та нових медій. Звісно, що друкованим ЗМІ науковці приділяють чимало уваги. Йдеться про дослідження якісної преси, а саме світоглядної публіцистики, зорієнтованої на інтелектуального читача — того, хто думає, розуміє, аналізує та робить висновки. У більшості таких випадків саме газета «День» найчастіше є об’єктом наукових досліджень. Молодих дослідників цікавить не лише очевидна глибинність змісту матеріалів чи актуальність загального концепту видання, але стиль авторів, підбірка рубрик, проблематика. Не менш важливим є візуальне оформлення — верстка та ілюстрація. Фотографія у періодичному виданні є частиною моїх наукових зацікавлень, тому працюю над науковим поясненням та обґрунтуванням важливості фотоілюстрації та її впливу на розвиток масової комунікації на прикладі газети «День».

Аналізуючи впродовж останніх років особливості та критерії вибору фотографій для матеріалів газети «День», бачимо, що фото має бути не лише високого технічного рівня, а й ідейно-змістовим, наповненим символами, образами та асоціаціями сучасності. Сьогодні це все досліджують студенти на факультеті журналістики, описуючи певні ознаки в емпіричній частині своїх наукових статей, доповідей, тез чи у кваліфікаційних бакалаврських та магістерських проектах.

Не можу не згадати про фотоконкурс газети «День», який сьогодні допомагає зберегти в Україні найкращі традиції світової журналістики. Це своєрідний конкурс фотографії «World Press Photo» по-українськи — з нашими реаліями, культурою, традиціями, історією та долями звичайних українців, яких не побачимо по телебаченню, але можемо пізнати їх зі світлин.

«НЕ КОЖНА ГАЗЕТА ТАК ДБАЄ ПРО СВОЇ МАЙБУТНІ КАДРИ»

Iван КРУПСЬКИЙ, професор ЛНУ ім. Iвана Франка:

— «День» — газета, яку обов’язково треба читати і науковцям, і журналістам, і студентам, і взагалі кожному. З точки зору журналістики в цьому виданні є чимало цікавого як для досвідченого журналіста, так і того, який лише робить перші кроки в цій професії. По-перше, газета «День» задає канву для загального розвитку студента. По-друге, тут є конкретні, чіткі рекомендації та поради для українських журналістів. Тут порушуються всі актуальні проблеми: від питання свободи слова в широкому сенсі до найменших особливостей функціонування вітчизняних ЗМІ. Окремо хочеться відзначити і Літню школу журналістики газети «День». Чудово, що студенти мають можливість те, що тут, в університеті, почули в теорії, там, у редакції «Дня», закріпити на практиці, збагативши себе унікальним досвідом. Це добрий практичний полігон для студентів. Не кожна газета так дбає про свої майбутні кадри.

Від інших видань газету «День» вигідно відрізняє також історична публіцистика. Цікава історична аналітика та ґрунтовні історичні дослідження «Дня» — хороший фундамент для будь-якого науковця.

«ХОЧЕТЬСЯ НАГОЛОСИТИ НА ДИНАМІЧНОМУ СТИЛІ РОБОТИ РЕДАКЦІЇ»

Оксана БIЛОУС, доцент факультету журналістики ЛНУ ім. Iвана Франка:

— «День» читаю регулярно. Газетні матеріали використовую і у написанні наукових робіт, статей, лекційних текстів. Тут завжди знаходжу для себе актуальну, цікаву, аналітичну інформацію. Хочеться наголосити на динамічному стилі роботи редакції, яка творчо підходить до справи та з професійною ретельністю добирає факти. Рубрику «Прес-клуб» вважаю родзинкою видання. Разом зі студентами часто обговорюємо статті «Прес-клубу». У роботі журналіста важливим є вміння бачити цілісну картину подій, здатність аналізувати, осмислювати інформацію та спонукати суспільство до роздумів та дій. Тому наполегливо рекомендую та рекомендуватиму і надалі студентам газету «День» як взірець сучасного, цікавого, аналітичного видання. Must read!

ДО РЕЧІ, уже зовсім скоро львів’яни матимуть ще одну нагоду обговорити «роботу» проектів «Дня» — 19 травня о 12.00 у головному корпусі Національного університету «Львівська політехніка» відбудеться відкриття виставки найкращих світлин XVIII Міжнародного фотоконкурсу «Дня», а о 13.00 — зустріч-дискусія з головним редактором газети Ларисою Івшиною на тему «Національний діалог». Фотовиставка триватиме у Львові до 4 червня!

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати