Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про позитивну кампанію

Юрій БОБАЛО: «Тенденція активної подачі документів у «ЛП» збереглася»
22 липня, 13:02

23 липня ректор Національного університету «Львівська політехніка» Юрій Бобало святкує свій день народження. «День» бажає іменинникові міцного здоров’я та натхнення, енергії та оптимізму. Водночас ми скористалися приємною нагодою, щоб поспілкуватися з Юрієм Ярославовичем про цьогорічну вступну кампанію та найближчі плани університету.

«Станом на сьогодні у Львівську політехніку подано 22 525 заяв на бакалаврат, на спеціаліста й магістра — 38 тисяч, — каже Юрій Бобало. — Тенденція активної подачі документів у «ЛП» збереглася й цього року. Недоліком вступної кампанії є робота Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО). Дуже важко туди доступитися. Та це було зрозуміло одразу, тому що дуже великий масив інформації йде на опрацювання. Але, можливо, наступного року зроблять певні висновки і внесуть корективи в можливості цієї бази. Усі найбільш актуальні спеціальності продовжують тримати позицію: на програмну інженерію подано 1736 заяв, комп’ютерні науки — 1906, міжнародні відносини — 1022 заяви. Оскільки кожен абітурієнт встановлює пріоритет серед своїх заяв, то кількість заяв із першим пріоритетом перевищує кількість ліцензованих місць. А це сума бюджетного замовлення та комерційна підготовка. Тобто у нас вже не буде можливості прийняти на комерцію за цими спеціальностями. На жаль, ми не маємо жодного впливу, щоб корегувати потоки цих абітурієнтів, які подали заяву на одну з гостродефіцитних спеціальностей і які розуміють, що вони не пройдуть, щоб їх зорієнтувати на їхню спеціальність. Але цьогоріч дуже багато позитивних моментів — те, що ми отримуємо списки абітурієнтів, які будуть рекомендовані до вступу в Львівську політехніку. І так, як заявляло Міністерство освіти, — кращі випускники шкіл будуть прийняті у виші».

Ігор Ярославович уточнює: «Ми маємо державні замовлення лише на ті спеціальності, умовою вступу на які є проходження творчих конкурсів. Це архітектура, дизайн, реставрація, пожежна безпека. Але, гадаю, набір буде й на бакалаврат, і на магістра та спеціаліста, державні замовлення ми виконаємо, й студенти будуть зараховані».

«Університет працюватиме в звичному ритмі: на студентів чекає багато запланованих заходів, діють різні навчальні європейські програми, — розповідає Юрій Бобало про плани вишу. — Як-от програми, що дозволяють нашим студентам їхати навчатися за кордон і здобувати професійний досвід у різних країнах — Польщі, Німеччині».

На завершення ректор вишу звернувся: «Ми щиро вітаємо газету «День» із 20-річчям, яке вона відзначає цього року! Любимо, читаємо та цінуємо видання. Підтримуємо всі ініціативи «Дня» і продовжуватимемо це робити!»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати