Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Придніпров’я відкриває свої історичні загадки

Нинішнього року головний фонд Дніпровського історичного музею ім. Д. Яворницького поповнився більш ніж на 200 експонатів
12 листопада, 18:38
ЗАВІДУВАЧКА ВІДДІЛУ АРХЕОЛОГІЇ ДНІПРОВСЬКОГО ІСТОРИЧНОГО МУЗЕЮ ОКСАНА РУТКОВСЬКА ДЕМОНСТРУЄ ФРАГМЕНТ ЖЕЗЛА-СКІПЕТРА / ФОТО НАДАНО ДНІПРОВСЬКИМ ІСТОРИЧНИМ МУЗЕЄМ

Ці експонати було знайдено й доставлено до музею учасниками археологічних експедицій. Територія області виключно багата на історичні й археологічні пам’ятки. Тут жили арії, скіфи, сармати, готи, печеніги, половці й інші древні народи. «Що стосується розкопок, то ми працюємо на пам’ятці археології, яка розташована у селищі Токовське, що в Апостолівському районі Дніпропетровської області. Ми прагнемо врятувати пам’ятку від безгосподарної діяльності людини і від руйнувань через рух ґрунту. Нещодавно ми тут знайшли прикрашену орнаментом корчагу для молока середнього бронзового віку. В ній збереглися залишки органічної їжі. Очевидно, що наші предки в цьому культовому місці принесли в горщику підношення богам і потім його розбили каменем, а поряд розвели ритуальний вогонь», — розповідає завідувачка відділу археології Дніпровського історичного музею Оксана Рутковська.

Окрім корчаги, археологи з Дніпровського історичного музею продемонстрували фрагмент жезла-скіпетра. «Фактично скрізь на поселеннях епохи бронзи подібні знахідки супроводжують скарби майстрів-ливарників. Тобто цього літа ми вийшли на місце, де вони жили. Також ми там знайшли кременеві знаряддя праці. Це скребки, різці, проколи. За підсумками розкопок плануємо зробити виставку з розповіддю про пам’ятник і про нашу роботу там», — продовжує О.Рутковська. За словами заступника директора з наукової роботи Дніпровського історичного музею, керівника археологічної експедиції Олександра Старика, завдяки експедиціям музейні фонди щороку значно поповнюються.

«Збільшується і колекція кам’яних баб. На сьогодні в нас 102 одиниці кам’яної пластики. Здебільшого представлені кочові і курганні культури. Є ще хрести козачого типу й антична скульптура. Це серйозна колекція, яку ми нинішнього року поповнили на шість одиниць. Остання знахідка — хрест, виготовлений із половецької кам’яної скульптури», — сказав О.Старик.

Наступного року археологи планують провести пошуки в Царичанському районі на півночі Дніпропетровщини. До історичного музею збираються також доставити кам’яні козацькі хрести з сіл Грушівка і Мар’їнське Апостолівського району.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати