Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Принц Гаррі подав ідею, як повернутися до життя»

Про тріумф української команди на «Іграх Нескорених» у Сіднеї
30 жовтня, 18:22

Цього тижня українська збірна повернулася з Австралії, де з 20 до 27 жовтня відбувалися Invictus Games, спортивні змагання для військових і ветеранів із пораненнями, започатковані британським принцом Гаррі. Коли літак із командою приземлився, аеропорт «Бориспіль» гудів: привітати воїнів прийшли їхні рідні, журналісти, просто небайдужі люди.

Учасники змагань уже переможці, адже завдяки спорту подолали психічні і фізичні травми, повернулися до активного життя і допомагають своїм побратимам і посестрам. Але якщо подивитися на рейтингову таблицю, цьогорічний виступ команди з України теж можна назвати тріумфальним.

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

«Цього року 15 учасників української збірної показали ще кращий результат (ніж торік. — Ред.). Загалом наша команда виборола 20 медалей — сім золотих, десять срібних та три бронзові. Якщо порівняти з іншими країнами, де в командах було понад 70 учасників, то коефіцієнт у нас найвищий», — цитують на сайті Міністерства оборони України капітана нашої збірної на Invictus Games Сергія ІЛЬНИЦЬКОГО, який отримав «золото» з веслування на тренажерах.

У загальному медальному заліку Україна посіла п’яте місце. Втім, за співвідношенням кількості учасників і нагород українська команда має найкращий показник. Нагадаємо, торік 15 членів нашої збірної вибороли 14 медалей, із яких вісім — золоті. 

«Ідея «Ігор Нескорених» була запропонована британським принцом Гаррі, тому він є патроном цих змагань, ми бачили його в Австралії. Його тут обожнюють, особливо ветерани, бо він подав ідею, як знову повернутися до життя, — розповів Микола КУЛІНІЧ, посол України в Австралії, в ексклюзивному інтерв’ю «Дню» (читайте незабаром на наших шпальтах). — Ця ідея повернення до життя через спорт змінила ветеранів, які зазнали тяжких поранень, каліцтв. Мало хто знає, що в «Іграх Нескорених» беруть участь не лише люди, які втратили кінцівки, тут також допускається участь колишніх вояків, які мають ментальні хвороби, посттравматичні синдроми. Це фактично другий шанс на життя цілої групи людей, які чесно виконували свій обов’язок перед Збройними силами, перед країнами, що відправили їх у зону конфлікту».

«Те, що українці вдруге беруть участь у «Іграх Нескорених», по-перше, є великим нашим досягненням у підтримці нашої держави, українців, — переконаний Микола Кулініч. — По-друге, це дало можливість привернути увагу всіх учасників і громадськості, яка стежить за Іграми. А повірте мені, вся Австралія дивилася ці змагання... Нам вдалося привернути увагу до того, що на сході України триває війна. І наші ветерани, люди з інвалідністю, з втраченим здоров’ям, пораненнями є героями, учасниками війни, яка відбувається зараз».

Планується, що наступні Invictus Games відбудуться 2020 року в Нідерландах. Як передбачає формат змагань, склад української збірної повністю оновиться, і, впевнені, нам знову буде з чим вітати своїх спортсменів.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати