Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Розвіяти міф фактами

Директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Наталія Немилівська: «Україна повинна вправно реалізовувати реформи»
06 липня, 17:29

В редакції «Дня» відбулася вкрай актуальна розмова: лектором Літньої школи журналістики стала директор Центру інформації та документації НАТО в Україні Наталія Немилівська. Крім розповіді про мету Центру та його роботу за понад 19 років роботи в Україні, пані Наталія поділилася своїм баченням: чого варто чекати від саміту НАТО, що відбудеться 8-9 липня у Варшаві. Зокрема вона зазначила, що проведення в рамках цього заходу засідання Комісії Україна-НАТО, свідчить про те, що Україна залишається в центрі уваги Північноатлантичного альянсу і надалі отримуватиме підтримку від цього оборонного блоку у протистоянні російській агресії. 

Пані Немилівська вважає, що Україні бракує стратегічної комунікації між усіма відомствами і цьому недоліку має зарадити Дорожня карта партнерства в галузі стратегічних комунікацій, яку було прийнято минулого року. Торкаючись теми боротьби з російською пропагандою, вона сказала наступне: «Наша головна робота – це не контрпропаганда, нам потрібно говорити правду. Ми повинні діяти на випередження, а для цього потрібно мати, що розказати. Тому Україна повинна вправно реалізовувати реформи».

Вона також прокоментуваладані опитування, проведеного фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова з 11 по 16 травня 2016 року, згідно з якими 77,7% опитаних українців підтримали б на референдумі приєднання України да альянсу. За її словами, це означає, що ці показники є вражаючими і вимагають додаткового дослідження, адже цікаво було би зрозуміти, чому українці стали так думати. Зрозуміло, що українці стали більше думати про свою власну безпеку та про безпеку країни, а також про НАТО, як про організацію, що забезпечує безпеку. 

Пані Немилівська також пояснила, чому Центр інформації та документації НАТО вирішив цього року підтримати Літню школу журналістики, надавши грант. За її словами, у Центрі багато чули про Літню школу «Дня» і знають, що її випускники досягли висого рівня у багатьох сферах життя. Центр вирішив підтримати цю школу, бо вона виховує особистостей.

Приємно було дізнатися, що за підсумками місячної програми в Літній школі «Дня» найактивніший студент зможе відвідати штаб-квартиру НАТО в Брюсселі. 

Про це та багато чого іншого і цікавого, що пролунало у відвертій розмові з пані Немилівською, читайте у наступних числах «Дня»

ВРАЖЕННЯ

Оксана ВОЙТКО, Львівський національний університет імені Івана Франка:

– Зустріч з Наталією Немилівською допомагає зрозуміти, наскільки необхідно та важливо, щоб голос України був почутий на Заході. Насправді, в жодному випадку не варто протистояти «арифметично» пропаганді, потрібно активно розповідати про себе, а саме: не словесною декларацією, а реальними діями. Приємно, що Україну з НАТО пов’язує багаторічна налагоджена співпраця та партнерство, подеколи навіть більше, ніж у інших країнах.

Ольга КУДЕРЯВЕЦЬ, Львівський національний університет імені Івана Франка:

– Сьогодні Варшавський саміт НАТО обговорюють усі. Наталія Немилівська наголосила, що Україна мусить виходити і говорити про себе, а співпраця нашої країни з НАТО допоможе досягнути західних стандартів, які Україна хоче здобути для всього свого суспільства.

Олена КУРЕНКОВА, абітурієнтка Київського національного університету імені Тараса Шевченка:

– Мене вразила канадійка, що знайшла свій зв'язок з Україною у сприянні співпраці держави з НАТО, і своє призначення — у створенні мирного, інформаційно об'єктивного, досконалого суспільного простору. Стандарти НАТО — це та планка, до якої ми маємо тягнутися в усіх сферах життя, усвідомлювати, що досягти їх можна лише рішучими та постійними діями. Вона переконує, що «євроатлантична інтеграція починається в Україні», а тому радить кожному працювати над вигідним іміджем країни у світі — лише тоді можна сподіватися, що Україну знатимуть з найкращого боку, і її голос буде почутий на Заході.

Дмитро БАЙДА, Національний університет «Острозька академія»:

– НАТО – щось велике й мілітаристське виникає в асоціаціях. Помилка? Певною мірою. Ніколи б не подумав перед зустріччю з Наталією Немилівською, що альянс займається в Україні вдвічі більше правовими та гуманітарними питаннями, ніж військовими. Врівноваженість та активність водночас, освіченість та впевненість Наталії Немиловської як очільника Центру інформації та документації НАТО в Україні дала змогу по-новому поглянути на діяльність організації. Це справді приємний образ НАТО.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати