Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Щасливий ювілей — повернення в Царгород...

23 січня почесному патріарху Православної церкви України та колишньому очільнику Української православної церкви Київського патріархату Філарету виповнилося 90 років
23 січня, 18:35
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Півроку тому журналіст газети «День» взяв інтерв’ю у Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета з вельми промовистою назвою: «Настав час історичного рішення. «Українська православна церква готова до повної незалежності — і від Москви, і від Константинополя». Роль в ньому йшла про створення єдиної помісної Української православної церкви з наданням їй автокефалії від Вселенського патріарха Варфоломія I.

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

«Україна, поки не мала незалежної держави, змушена була терпіти над собою московське ярмо — тобто підпорядковуватися Московському Патріарху. Але коли Україна стала самостійною державою, то ми за прикладом інших церков, на законному Помісному соборі ухвалили рішення, що Україні потрібна автокефальна церква. Москва виступила категорично проти цього і веде боротьбу проти нашої позиції до сьогоднішнього дня. Ще 1992 року, коли утворився Київський патріархат (з Української православної церкви, яку я очолював, та з Української автокефальної православної церкви), ми звернулися до Вселенського патріарха. Чому? А тому що 1686 року Київська митрополія, яка перебувала 700 років у складі Константинопольського патріархату, була незаконно приєднана до Московського патріархату. Як відомо, Вселенський патріарх не визнає такого приєднання. Тому ми звернулись до патріарха Варфоломія як Церква-дочка до Церкви-матері. З того часу і триває боротьба за визнання Української церкви», — сказав Філарет.

Журналіст «Дня» подарував Патріарху книгу «Бібліотеки «Дня» «Повернення в Царгород», видану ще 2015 року. Символічно, що саме напередодні ювілею мрія Патріарха здійснилася.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати