Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Такі проекти рухають суспільство вперед»

Дні «Дня» у місті над Бугом тільки завершилися, а вінничани вже сподіваються на нову зустріч
07 травня, 18:23

Із 25 квітня до 6 травня у мистецькому центрі Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського тривала ХІХ Міжнародна фотовиставка «День»-2017. За ці небагато днів експозицію відвідали сотні людей. Приходили й поодинці, й організовано, наприклад, деякі школи влаштовували екскурсії і використали фотовиставку для проведення виховних годин. Кожен із відвідувачів отримав свою порцію «вітамінного екстракту» від перегляду світлин, а головне — зумів побачив різну Україну, яку в суєті буденних справ ми не встигаємо пізнати і зрозуміти, зауважує ректор Вінницького державного педагогічного університету імені Коцюбинського Наталія ЛАЗАРЕНКО.

«Для нас це велика честь і велика приємність приймати таку виставку у стінах нашого університету. Вражень багато, і вони різнопланові, бо коли дивишся на ці фотографії, то відчуваєш і сльози, і радість, і занепокоєння, і хвилювання. Усі ці почуття виринали не лише у мене, а й, мені здається, в усіх відвідувачів. — каже Наталія Лазаренко. — Ми отримали потужний заряд енергії, який залишиться в пам’яті на довгі роки. Але разом з тим плануємо долучатися до проектів газети «День», бо багато наших студентів практикують фотографію, здобувають професію журналіста. І я б хотіла, щоб Дні «Дня» у Вінниці, у стінах педагогічного університету, стали хорошою традицією. Сподіваючись на майбутню співпрацю з газетою, дякуємо всім організаторам, особливому нашому міському голові Сергію Моргунову та головному редактору «Дня» Ларисі Івшиній».

БІЛЬШІСТЬ ВІННИЧАН ВІДДАЛИ ПЕРЕВАГУ СВІТЛИНІ ОЛЕГА НИЧА «ГРАЙЛИВИЙ НАСТРІЙ», БО «ЦЕ ВІЧНА МОЛОДІСТЬ, ЯКА ЗАЧАРОВУЄ»

Нагадаємо, Дні «Дня» у Вінниці відбулися за підтримки Вінницької міської ради та особисто міського голови Сергія Моргунова. Торік місто долучилося до соціальної акції «Подаруй Бібліотеку «Дня» рідній школі», придбавши комплекти книг Бібліотеки газети для всіх шкільних читалень. А цьогоріч нові комплекти видань поповнили фонди всіх міських бібліотек, щоб ця література була доступною для всіх вінничан. До комплектів увійшли видання «Екстракт-150» у двох томах, «Екстракт 200+» — також у двох томах, фотоальбом «Жива історія», а також нова книга «Дня», яка вже стала бестселером: «Корона, або Спадщина Королівства Руського».

«ЧИТАЧІ ОТРИМАЛИ ЯКІСНУ ЛІТЕРАТУРУ»

«Видання «Дня» вже на полицях, серед новинок, — одразу зазначає директор Вінницької міської централізованої бібліотечної системи Ірина ІВАСЮК. — Найбільше тішить те, що читачі нашої системи отримали якісну літературу. Редактор газети «День» Лариса Івшина залучила до автури авторитетних людей, визначних постатей української духовності, а також відомих людей того чи іншого регіону: Станіслава Кульчицького, Романа Лубківського, Івана Дзюбу, Юрія Щербака, Оксану Пахльовську, Ганну Гопко, Миколу Жулинського, Юрія Шаповала... Це, звісно, лише кілька імен... Автори статей пройшли разом із читачами магічні й болючі теми. Це — пекучі проблеми нашого суспільства. Серед них — збереження української мови, культури, становлення демократичних інститутів, історична пам’ять, всебічний розвиток особистості. Є з чого вибрати і про українських письменників нелегкої долі.  Автори видання поставили перед собою надзадачу — підтримати живе і розумне в суспільстві, зосередились на питаннях давньої історії України, відносинах України зі світом і нарешті, що відбувається в Україні за останній період...»

«ЗА ДОПОМОГОЮ ФОТОВИСТАВКИ «День» РЕАЛІЗУЄ КУЛЬТУРНУ ПОЛІТИКУ»

Вінничани активно голосували за найкращу світлину. І хоча відгуки були різними, більшість, можливо, «по-земляцьки», віддали перевагу світлині Олега Нича з Ольгополя «Грайливий настрій». Чому? «Це вічна молодість, яка зачаровує», — пояснила одинадцятикласниця школи № 30 Тетяна ПИСАРЕНКО.

«Перше, що вражає на фотовиставці, — це масштабність. Робіт багато, на перший погляд вони абсолютно різні, але, вдивляючись у кожну, розумієш, що їх об’єднує. Загальний контекст виставки змушує задуматись над багатьма речами, переосмислити власні цінності й під іншим кутом поглянути на звичне. Емоції переповнювали мене, хотілося взяти старий фотоапарат і самій зробити кілька знімків, — ділиться враженнями Тетяна. — Фотовиставка газети «День», без перебільшень, варта уваги кожного. Такі проекти, я переконана, рухають суспільство вперед, вони дають змогу розширити кругозір і побачити те, чого раніше не бачив. Я вважаю, що за допомогою фотовиставки газета «День» реалізує культурну політику. Зараз волонтери роблять те, що має робити держава, а в конкретному випадку це робить газета «День».

Назбиралося й чимало нових дописів у книзі відгуків. Юні вінничани дякували за можливість побувати на «мегакрутій» виставці. Старші — висловлювали надію, що «День» повернеться до Вінниці наступного року.

«Кожна світлина хвилює, а фронтові й ветеранські — вціляють просто в серце і заливають сльозами. Все — неповторні миттєвості життя нашої України, і тут все — її воїни, її діти, її герої, її стражденні старенькі, її неймовірно прекрасна земля, прекрасна навіть у стражданні; і її сила, її терпіння, її нездоланність... Спасибі сердечне «Дню», що завітав до Вінниці. Будьте з нами завжди! Приїздіть ще! Залучайте вінничан до своїх проектів та ініціатив», — написала у книзі відгуків пенсіонерка О. В. ВАЛОВСЬКА.

Фотовиставка завершилася, але книги Бібліотеки «Дня» вже чекають на своїх читачів у міських бібліотеках. Тим часом газету «День» можна купувати і читати щодня — це рекомендований «розумний» комплімент до ранкової кави!

Наступним містом, яке прийме фотовиставку «День»-2017, стане Луцьк. Слідкуйте за нашими анонсами!

Дні «Дня» у Вінниці — цифри:

• У понад 150 світлин — майже 1000  глядачів

• 168 книг — у 17 бібліотеках і на 8 факультетах вишу

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати