Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тест на гуманність – провалено

Парламент не підтримав прогресивний закон про захист прав тварин
20 листопада, 19:18
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Лише 177 народних депутатів проголосували за законопроект №6598 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу)». Як прокоментував у «Фейсбуці» засновник ініціативи UAnimals Олександр ТОДОРЧУК, це засвідчило, що депутатам плювати на права тварин.

Законопроект передбачав заборону евтаназії, використання хижих тварин на притравочних станціях, використання вогню та інших жорстоких способів дресирування, фотопослуг і жебрацтва з дикими тваринами, утримання ведмедів та інших хижих звірів при закладах відпочинку, ресторанах і готелях. Також документ мав посилити адміністративну та кримінальну відповідальність за жорстоке поводження з тваринами.

Активісти, які працювали над законопроектом, розуміли, що деякі положення можуть не сподобатися лісівникам і мисливцям, тож планували внести деякі правки під час другого читання. Але вирішальна битва за закон провалилася, депутати не склали тест на гуманність. І сказати, що вони не розуміли, за що голосують, нема підстав. Адже 8 листопада, коли законопроект виносили на розгляд за 15 хвилин до закінчення робочого дня, депутати від різних політичних сил висловлювались на його підтримку. Але тоді у залі працювало лише 140 народних обранців. Щоб не ризикувати, спікер парламенту Андрій Парубій пообіцяв поставити законопроект на голосування першим під час наступного засідання. Слова, як бачимо, дотримав, але депутати, котрі обіцяли підтримку документа, просто не прийшли на роботу або утрималися від голосування.

Зоозахисниця Наталія ВИШНЕВСЬКА, котра два роки працювала над законопроектом, оббиваючи пороги Міністерства екології та природних ресурсів, борючись із сильним мисливським лобі, прокоментувала у «Фейсбуці», що це найгірший день у її житті, після якого вона бере тривалу відпустку.

«Два роки виснажливої фізично, морально та матеріально діяльності.

Законопроект, який визволяв ведмедів та левів з ув’язнення з українських ганделиків, де вони роками мешкали у власних фекаліях, масовий відстріл вовків, знищення тисячами собак/котів у комунальних концтаборах замість адопції та підвищення відповідальності власників, жебраки з напоєними тваринами, бездіяльна кастрована поліція, дуже довгі вмовляння Мінприроди, яке мало на увазі всі ці речі, Держлісагентства — кубла совєтських мисливців-винищувачів всього живого, та ще купа різної роботи закінчилась повним фіаско», — констатує Наталія Вишневська.

Попри програш на законодавчому рівні, боротьба за права тварин лише набирає обертів. Уже 21 листопада Окружний адміністративний суд Києва розглядає позов від імені цирку «Кобзов» про скасування рішення Київради щодо заборони у місті шапіто. А 26 листопада в цьому ж суді буде розглядатися інша справа — мисливці просять суд скасувати наказ Мінекології про внесення лося до Червоної книги України. Звісно, будуть чергові акції громадськості. Та якби депутати підтримали зоозахисний закон, активісти мали б ще один аргумент на користь тварин.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати