Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У столиці починається Всеукраїнська акція охорони первоцвітів

Працюватимуть спецпатрулі для попередження продажу рідкісних рослин
24 лютого, 19:18
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Зокрема, при районних комунальних підприємствах із утримання зелених насаджень та лісопаркових господарств будуть сформовані мобільні патрульні групи з охорони і збереження ранньоквітучих рослин. Про це повідомив начальник Управління екології та природних ресурсів КМДА Андрій Мальований, передає kyivcity.gov.ua.

«Щороку у весняний період відбувається масова торгівля ранньоквітучими видами рослин, що занесені до Червоної книги України й охороняються законом. Первоцвіти, більшість із яких — підсніжник звичайний, крокус, тюльпан дібровний, проліска сибірська, сон-трава, горицвіт весняний, первоцвіт дрібний, шафран сітчастий тощо, належать до рідкісних видів рослин і перебувають під загрозою зникнення. Тому закликаємо киян та гостей столиці не купувати ці квіти», — зауважив Андрій Мальований.

Він додав, що, купуючи квіти поблизу станцій метро або на зупинках громадського транспорту, кожен ризикує стати співучасником знищення природи, адже одна вирвана квітка виду «підсніжник» — це вкрадене життя у 45 паростків. Квіти виривають із цибулинами, щоб продовжити свіжість букетів, а відновлення рослин після цього у природі — неможливе. Також шкідливе прикореневе зрізання, це призводить до генетичного виродження рослин.

Нагадаємо, незаконний збір і реалізація рідкісних, занесених до Червоної книги України, ранньоквітучих рослин заборонено Законом України «Про Червону книгу України» і статтями 88-1 та 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Затверджені 2012 року зміни до Закону України «Про Червону книгу України» забороняють реалізовувати не тільки первоцвіти, зібрані в природі, а й вирощені у штучних умовах. Торгівля первоцвітами переслідується органами Національної поліції та Державною екологічною інспекцією і карається штрафом від 1700 грн до 3655 грн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати