Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Український Нью-Йорк без води

На території Донецької області склалась катастрофічна ситуація з постачанням питної води для мешканців прифронтових територій
25 червня, 18:54
ФОТО АННИ ДОМБРОВСЬКОЇ

Жителям селищ Новгородського, Щербинівки і частини Костянтинівського району доводиться задовольнятися підвезенням технічної води, набирати її в колодязях і купувати бутильовану воду. В умовах війни, яка триває п’ять років, антисанітарія в прифронтових зонах загрожує як спалахом інфекцій (особливо враховуючи нинішню спеку) так і налаштовуванню населення проти влади. Зауважимо, що подібне неподобство триває вже кілька місяців. Хто в цьому винен і як запобігти згаданим загрозам?

Із цього приводу «День» поспілкувався з головою селищної ради смт Новгородського (історична назва якого Нью -Йорк) Миколою Ленком.

«Проблеми з водопостачання нашого регіону були й раніше. Однак загострення вона набула  з початку бойових дій 2014 року. Після масованих обстрілів м.Слов’янськ центральний водогін зазнав ушкоджень, з того часу почались перебої з водою. Але в цьому році, в квітні місяці, нам вимкнули воду, — говорить пан Ленко, — ДТЕК вимкнула електроенергію. І це не лише наша проблема. В такі міста як Бахмут, Покровськ, Маріуполь скорочували подачу води, але повністю відключили від централізованого водопостачання тільки прифронтові території! У Новгородському мешкає понад 12 тисяч людей.  Нам вдається частково вирішувати цю проблему завдяки  тому,  що за допомогою Міжнародних організацій протягом 2015—2017 років ми пробурили свердловини. Але кілька тисяч людей у нас все одно залишаються без води. Тобто воду їм підвозять. Уявіть собі,  страшенна спека +40 , селище без води 30 діб — відповідні загрози антисанітарії. І все це на лінії зіткнення, де щоденно йдуть обстріли, тривають локальні бої. Відсутність води — це  велика проблема, яка потребує негайного вирішення. Потрібне негайне втручання центральної  влади. В цьому комплексі проблем у мене складається відчуття, що подібна дестабілізація створена штучно, перед виборами. Але, якби там не було, ситуація у нас критична. І все це озлоблює простих людей, багато з яких похилого віку. Вони перекривають вулиці і влаштовують пікети. Постачання води — це пріоритетний обов’язок держави. Ми ж добуваємо воду зі свердловин для людей, що живуть у  штучно створених,  неможливих для життя умовах, а на нас, керівників селищ, прокуратура заводить карні справи за те, що ми її добуваємо без дозволів. Але що ж ми можемо робити в цій ситуації? У нас немає іншого виходу, який все одно вирішує питання лише частково».

***

Нагадаємо, що прем’єр-міністр України Володимир Гройсман 21 червня заявив: «Водопостачання Донбасу. Я доручив усім службам забезпечити безперебійне енергопостачання компанії «Вода Донбасу», яка подає воду споживачам, і якнайшвидше надати їй статус «захищеного споживача». Це унеможливить вимкнення. Наголошую: люди мають отримати воду».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати