Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вдале поєднання космічного досвіду

Програма «Антарес» отримала найпрестижнішу командну нагороду Міжнародної академії астронавтики
02 грудня, 19:31

Американсько-українську програму «Антарес» нагороджено найпрестижнішою командною нагородою Міжнародної академії астронавтики «За командні досягнення» (The Laurels for Team Achievement). Завдяки спільній роботі українських і американських інженерів, які об’єднали дві різні школи створення ракетної техніки, вдалося в короткі терміни створити надійну, ефективну і доступну комерційну ракету-носій «Антарес» для місій з доставки корисного вантажу на Міжнародну космічну станцію в рамках програм НАСА COTS і CRS. Це забезпечило міжнародну команду космонавтів провізією та обладнанням, необхідним для функціонування МКС та реалізації на станції науково-дослідних програм, повідомляє пресслужба КБ «Південне».

Головний розробник ракети-носія — американська корпорація Northrop Grumman. Основну конструкцію першого ступеня РН «Антарес» розробило КБ «Південне» та виготовило «ВО Південмаш» у кооперації з українськими підприємствами «Хартрон-АРКОС», «Київприлад», «Хартрон-ЮКОМ», «ЧЕЗАРА», «РАПІД» та iн. Професійний підхід до проєктування ракети-носія і наземного сегмента дозволили повною мірою використовувати наявну інфраструктуру космодрому MARS НАСА з мінімальними змінами, завдяки чому ракета-носій «Антарес» на цей час є найбільшою ракетою, що стартує з космодрому MARS. Надійні конструкторські рішення і системна архітектура ракети-носія «Антарес» забезпечили придатність конструкції до швидкої модернізації, спрямованої на поліпшення енергетичного потенціалу ракети відповідно до дедалі вищих потреб в масі вантажів, що доставляється на МКС.  Ефективна система управління підготовкою та реалізацією пусків РН «Антарес» на космодромі, яка включає в себе практику і досвід двох шкіл ракетної техніки, а також участь як американських, так і українських експертів, забезпечує успішне виконання місій.

Як вважають спеціалісти, ракета характеризується високою надійністю і екологічною безпекою, що дозволяє здійснювати пуски навіть поряд з природним заповідником та населеною місцевостю з повним дотриманням вимог безпеки, виключаючи негативний вплив на довкілля острова Воллопс, штат Вірджинія, США.

Як відомо, перший пуск РН «Антарес» відбувся 21 квітня 2013 року. На цей час виконано 12 успішних пусків, на МКС доставлено приблизно 30 тонн корисного навантаження. Лауреатами престижної нагороди від КБ «Південне» сталі колишні керівники КБ «Південне» Станіслав Конюхов та Олександр Дегтярьов, а також ще десятеро ракетників, які продовжують працювати над космічними проєктами.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати