Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Від Скоропадського до астронавтів НАСА

У Дніпрі оновлюють парк імені Гагаріна
07 листопада, 10:04

У Дніпрі мешканців міста та студентів на вході до парку імені Гагаріна зустрічатимуть астронавти NASA. У нинішньому році старий та занедбаний парк, розташований на території Дніпровського національного університету, узяла під свою опіку просвітницько-наукова корпорація «Ноосфера». Парк оновлюватимуть у два етапи.  Нинішнього року завершився перший етап реконструкції. У парку був проведений аудит зелених насаджень та видалені аварійні дерева. Перед входом у парк, з боку ДНУ, були висаджені декоративні дерева та кущі. На алеях з’явилося сучасне освітлення, мощені доріжки, урни. Нещодавно там встановили лавочки з підсвіткою.

Навесні 2020 року в парку має з’явитися виставковий павільйон та фігури шести астронавтів. «П’ятьох ми будемо розміщувати в нішах, їх буде видно з проспекту. А шостий, найвищий — приблизно п’ять метрів, буде зустрічати городян ближче до входу. Я сподіваюся, що реалізувати його вдасться за допомогою металу картен — він дуже красиво іржавіє і створить той потрібний парковий ефект», — зазначила художниця Ліза Басай. За задумом, астронавт буде одягнений у форму NASA зразка 2019 року. Він стоятиме на одному коліні і ніби даруватиме місту планету Юпітер, як символ мудрості і наставництва. А вночі це будуть зірки. Адже в усіх скульптур буде підсвічування».

Парк імені Гагаріна в Дніпрі — колись культове місце для студентів Дніпровського національного університету і, зокрема, студентів ракетно-космічного фізико-технічного факультету. Багато з них згадують танцмайданчик, літній кінотеатр і студентський «пивбар», лавочки і прохолоду в тіні дерев, де можна було готуватися до іспитів і просто проводити гарно час після занять. Тому було вирішено відродити парк, і, можливо, приєднати його до університетського Ботанічного саду, який розташований поряд. «Ранньою весною провели аудит, привели до ладу насадження, прибрали аварійні дерева, розчистили хаотичну поросль, дісталися до зруйнованої інфраструктури парку. Зараз наші будівельники відновлюють доріжки парку плитковим покриттям і прокладають нові мережі. Довелось подолати різні бюрократичні перешкоди, які зайняли кілька місяців узгоджень і тверджень. Спасибі нашій дружній команді за роботу, а ректору і співпрацівникам ДНУ за підтримку», — написав у «Фейсбуці» керівник «Ноосфери» Михайло Рябоконь.

Напередодні Дня міста оновлений парк відвідав міський голова Борис Філатов. Рік тому, за його ініціативою, Дніпровському національному університету, який відзначав 100-річний ювілей, місто подарувало модерну інсталяцію, яка складається з великих стільців, встановлених біля входу до головного корпусу. Кожен з них присвячений видатному випускнику цього вишу — серед них відомі державні діячі, вчені, письменники та ракетники. Нагадаємо, Дніпровський національний університет було засновано 1918 року наказом гетьмана Павла Скоропадського.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати