Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відкрий своїй бабусі світ!

Кілька думок про «фото століття» з літніми українками, які летять до Угорщини
04 серпня, 11:43
ФОТО З FACEBOOK-СТОРІНКИ СЕРГІЯ ГРИШИНА

Група літніх жінок у квітчастих хустках готується до польоту в київському аеропорту «Бориспіль». Цей знімок кілька днів тому запостив у Facebook журналіст і блогер Сергій Гришин. «Ось що безвіз животворящий робить. Бабці летять у Будапешт», — написав він. Знімок зібрав майже три тисячі лайків, викликав сотні рефлексій у соцмережах, його навіть назвали «фото століття».

З’ясувалось, що літні жінки є солістками фольклорного ансамблю «Берегиня» із села Козацьке Чернігівської області. Як повідомили на сайті ТСН, відомими їх зробив угорський музикант Міклош Бот, який збирає український фольклор. Колектив мав взяти участь у фольклорному фестивалі в Будапешті.

Багатьох користувачів соцмереж світлина зворушила, люди бажали учасницям ансамблю добре провести час за кордоном, а когось ситуація наштовхнула на серйозні роздуми. Так, журналістка та музикознавець Галина Бабій написала у Facebook: «А чому всі дозволяють собі називати їх бабусями? І вік тут ні до чого. Це — дискримінація за соціальною ознакою. Як на мене».

Шоумен Дмитро Чекалкін поділився у соцмережі: «Десь під таким фото був жарт. Типу «коли сусідка розповіла, де в Європі капуста дешевше на 20 копійок»... А я згадав, як 1994 року привіз свою 83-річну бабусю Олену півроку пожити в Ізраїлі. Милуючись райським життям ізраїльських пенсіонерів у кібуцах на березі Середземного моря, вона плакала, згадуючи реалії української колективізації — жахи Голодомору і репресій».

Між реаліями Європи ХХ століття та України — прірва. За радянських часів наші люди просто виживали і не мріяли про такі приємності, як поїздка за кордон. Чи гарна сукня або похід до ресторану всією родиною... Тож головний редактор «Дня» Лариса Івшина «фото століття» прокоментувала так: «Як давно вони заслужили це природне для інших право! Замість того, щоб закликати «сховай бабусин паспорт» — думали б, як відкрити їм світ!». Погодьтесь, чудова ідея. Відкривати світ ніколи не пізно, а робити це за руку з улюбленим онуком — абсолютно не страшно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати