Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відреставрований раритет

До Вінниці повертається стіл Симона Петлюри, який займе чільне місце в оновленій експозиції музею
21 серпня, 10:02

Уже більше року стіл, за яким свого часу працював Симон Петлюра, перебуває на реставрації. Її виконує завідувач відділу реставрації по дереву Національного науково-дослідного реставраційного центру України Олександр ЗАКУСИЛО. За цей час він не тільки зняв старий клей та фарбу з раритетного експоната, але й відновив розкішну стільницю з масонськими зображеннями, котра з часом стала відшарувалася. Крім того, відреставрував різноманітні різьблення у вигляді левів, людських фігур і коней. Оскільки одного лева на ніжці стола не вистачало, то реставратор відтворив його в оригінальний спосіб, — склеюючи дубові дошки між собою так, щоб утворилася голова тварини. Тепер, як розповідає директорка Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина ВИСОЦЬКА, стіл майже готовий. За попередніми домовленостями, перевезти його до Вінниці планують вже у вересні. Розмістять відреставрований раритет у виставковій залі № 11, яка присвячена Українській революції. Стіл стане частиною робочого кабінету військового відомства Директорії, який планують облаштувати в експозиційній залі.

«На реставрацію стіл Петлюри, як ми звикли його називати, музей передав ще минулого року. Повернути його мали ще в січні 2020-го, але оскільки стільниця була сильно деформована, іншими словами «розсохлася» і розшарувалася, то реставратор порадив не поспішати, — розповідає Катерина Висоцька. — Відтак, ми продовжили договір, а карантин ще трохи затягнув цей процес. Але все пішло на користь. Поки стіл реставрували у Києві, ми власними силами зробили ремонт в експозиційній залі. Оновили виставку, її історичне тло, додали експонатів. Тепер плануємо облаштувати робочий кабінет військового відомства Директорії, де чільне місце займе відреставрований стіл Симона Петлюри.

Крім нього у кабінеті буде шафа, піаніно з вінницького театру, під акомпанемент якого виконували гімн, коли проголошували ІІІ Універсал. Також буде розміщений французький сейф 18 століття, який потрапив до музею одночасно зі столом у 1965 році. Передали «подарунки» з міськкому партії, куди туди, найочевидніше, вони потрапили з міщанських садиб під час громадянської війни. Але у радянський час було модно ставити поліровані меблі. Фактично ці предмети залишилися незнищеними тільки завдяки Івану Івановичу Зайцю — історику, археологу і краєзнавцю, який на той час очолював музей. Він забрав їх у фонди і так вони збереглися до наших днів».

У архівних документах є кілька версій про те, кому ж міг належати цей стіл. Найімовірніше це були любителі старовини, або масонське товариство, яке діяло у місті. Пізніше з’явилася версія, що стіл належав родині Грохольських, а в часи Директорії він стояв у кабінеті Симона Петлюри. Власне, саме за цим столом Петлюра проводив переговори з Йозефом Пілсудським, який 16 травня 1920-го року перебував у Вінниці. Катерина Висоцька відзначає, що під час однієї з наукових конференції, яка проходила у Вінницькому педагогічному університеті ім. М. Коцюбинського, польські історики презентували документальні хроніки, де фігурував цей стіл. Музейники впізнали його за стільницею та розкішним різьбленням.

«Цей стіл згадують не тільки в музейних джерелах, а й у польській літературі, зокрема й пресі. Коли йде мова про Пілсудського і польсько-українські відносини, то світлини стола є в багатьох джерелах, — зазначає Катерина Висоцька. — Ми говоримо мовою документів, а підтвердження, кому ж належав цей стіл — немає. Сподіваємося, що після реставрації нам дадуть історичну довідку і опис. На сьогодні має лише підтверджену інформацію, що стіл був зроблений на початку 19 століття з натурального дерева. Перший його колір був коричневий, а не такий, як зараз, чорний».

Як писав «День», https:// day.kyiv.ua/uk/article/cuspilstvo/prystrasti-dovkola-stola-symona-petlyury ще у 2016 році стіл Симона Петлюри зберігався у кабінеті директора музею. Тодішній голова Вінницької ОДА Валерій Коровій запропонував представити цей раритетний артефакт широкому колу громадськості. Тривалий час його не було змоги винести із кабінету. Оскільки стільниця надто масивна і важка, тому довелося розбирати на частини. Вперше стіл презентували громадськості у травні 2018 року на виставці з нагоди річниці Української революції. Тоді й виникла ідея відреставрувати раритет. Реставрація проходить за кошти музею.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати