Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Відродження фортеці

На Вінниччині толокою розчищають руїни Барського замку для подальшої консервації та реставрації
13 серпня, 10:10
ФОТО НАДАНО БАРСЬКОЇ ОТГ

У невеличкому містечку Бар упродовж останніх кількох тижнів на території парку відпочинку розчищають від чагарників та рослинності  руїни замку італійської королеви Бони Сфорци. Зініціював толоку місцевий мешканець Ігор ЛОЗІНСЬКИЙ, який тривалий час цікавиться історією замку та переймається його подальшою долею. Чоловік разом із містянами дав старт поетапній роботі реставрації Барського замку, поділивши зони парку на чотири частини. Наразі розчищено вже три з них. Завершити роботи планують до кінця вересня, а потім до обстеження стану пам’ятки залучатимуть фахівців.

«Ми провели вже шість толок за участі шанувальників історії, активістів і громадських діячів, а також керівництва міста. Відверто навіть не сподівався, що барчани відгукнуться, і ця ініціатива набере таких обертів, — зізнається чоловік. — Барський замок був досить типовим на час його створення, тож ми маємо на кого рівнятися і знаємо, що треба робити. Маємо підтримку від науковців та істориків із різних міст України. І плануємо відродити Барський замок, щоб він був таким, як Золочівський чи Збаразький. Його особливістю є те, що всередині замку міститься арсенал. У 2008 році там уже проводилися археологічні дослідження, і частково він був розкопаний. Подальші дії з відновлення замку мають бути спрямовані і на те, щоб завершити розкопки і за можливості розташувати в арсеналі музей замку, куди включать цікаві артефакти, знайдені під час розкопок внутрішніх та зовнішніх стін».

Паралельно міська рада та активісти збирають кошти на виконання робіт з обстеження історичної пам’ятки, позаяк, за задумом керівництва Барської ОТГ, він має стати однією з туристичних принад міста.

 «У травні в нашому місті відбувся круглий стіл з питань збереження історико-культурної спадщини міста. Головним її об’єктом є Барський замок. Маємо план невідкладних робіт щодо його збереження, консервації і реставрації, одним із першочергових пунктів якого є запрошення науковців (фахівців з археології) для обстеження і виготовлення Акта технічного стану пам’ятки національного значення «Барський замок». Цей важливий і вкрай необхідний документ уможливить усі наступні заплановані етапи роботи. Але для того, щоб фахівці провели свої дослідження, необхідно провести ще одну важливу справу — розчистити від чагарників та самосійної рослинності замкові мури. Робимо це толокою», — повідомив голова Барської ОТГ Артур ЦИЦЮРСЬКИЙ.

Довідка «Дня»

Барський замок — історична пам’ятка кінця XVІ століття, зведена за наказом польської королеви Бони Сфорци, яка заснувала місто Бар. Сучасники називали його ключем до Східного Поділля. В XVІІ столітті він став повністю мурованим, і вважався третьою за величиною (після Кам’янця і Меджибожа) фортецею Речі Посполитої. На початку 1768 року його захопили війська Російської імперії, замок почав занепадати і згодом остаточно зруйнувався.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати