Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Врятувати «Освіту»!

У Луцьку протестують через закриття найстарішої книгарні
05 липня, 12:02
ФОТО VOLYNPOST.COM

Наступного року книгарні «Освіта», що в самому центрі Луцька, виповнилося б уже 60 років. Її так і називають: книгарня нашого міста, бо з нею зростало не одне покоління. Років із двадцять тому, за президентства Леоніда Кучми, її вже мали намір прикрити, бо хтось вподобав  місце під ресторан. Але тоді активно піднялася громадськість, а один активний покупець на знак протесту... прикувався ланцюгом біля книгарні.

«Освіта» пережила різні часи. Але завжди була успішним підприємством, входила свого часу в десятку кращих книготоргових закладів України, стабільно сплачує податки і не має боргів по зарплаті. А найперше, це єдиний у місті магазин, де можна тепер придбати ноти, методичні матеріали для шкіл та інші спеціалізовані видання, якими більше ніхто у місті не займається. Торік до «Освіти» приєднали і колишню книгарню академічної літератури «Планета», яка стала банкрутом. Борги переклали на «Освіту». Повідомлення, що «Освіту» скоро попросять звільнити приміщення в центрі міста, схвилювало дуже багатьох. Це — книгарня напроти національного університету, магазин, у який приїжджають за книжками освітяни з усієї Волині. «Освіта», як сказала її директор Оксана Грінченко, це наразі єдиний державний книжковий магазин на Волині.

«Нам інколи закидають, що ми орендуємо приміщення за 1 гривню на рік, — каже вона. — Але таку можливість нам дано президентом. Якщо книгарня має бодай 50 відсотків україномовної літератури, то має право на таку пільгу. У нас вся література — українською мовою». На фасаді «Освіти» навіть банер висить: «Читай українську книгу».

У Луцької міської ради — інші плани на приміщення, ніж книгарня. Спочатку ідею виселити (невідомо куди) магазин з центру озвучив один із депутатів, потім її підтвердив радник міського голови. За їхніми словами, місто заробить на цій оборудці аж 8 мільйонів гривень і зможе придбати квартири для учасників АТО. Восени закінчується термін оренди приміщення «Освітою». Наразі ж небайдужі люди починають кампанію на захист «Освіти» і її збереження саме у центрі міста. Тому в соцмережі спонтанно визріла ідея зібратися небайдужим і поспілкуватися для вироблення стратегії. Прийшли письменники — Володимир Лис та Надія Гуменюк, Ольга Ляснюк та Ігор Ольшевський, видавець Дмитро Головенко, громадський діяч Сергій Годлевський, юристи, журналісти, депутат міської ради Павло Данильчук — кілька десятків людей. Головне, каже Оксана Грінченко, що звертаються просто лучани, чиї родини завжди були покупцями в «Освіті» і готові стати на захист «книгарні міста».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати