Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Який у вас індекс щастя?

На Херсонщині цими питаннями займеться спеціальний підрозділ ОДА
09 грудня, 19:26

Служба щастя та покращення якості життя Херсонської ОДА працюватиме згідно з Інструкціями з розрахунку індексу щастя та визначення якості життя. Про це йдеться у відповідному розпорядженні голови ОДА Юрія ГУСЄВА.

Відтепер новостворений структурний підрозділ ОДА зможе «поміряти» рівень задоволеності життям мешканців області за спеціальною формулою, розписаною в Інструкції. Згідно з документом, індекс щастя має визначити добробут жителів і стан навколишнього середовища в області. «Головне завдання індексу — відображення «реального» добробуту населення області», — зазначено в Інструкції.

У Херсонській ОДА вважають, що значення валового внутрішнього продукту й індекс розвитку людського капіталу не завжди можуть представити реальний стан справ. «Порівняння значення ВВП вважається недоречним, оскільки кінцева мета більшості людей не бути багатими, а бути щасливими і здоровими», — йдеться в Інструкції.

«Індекс щастя в області ґрунтується на загальних утилітарних принципах, що більшість людей хочуть прожити довге і повноцінне життя, а керівництво країни прагне зробити все можливе для досягнення максимального достатку громадян, розумно використовуючи наявні ресурси, не завдаючи шкоди довкіллю», — вважають в ОДА.

Для розрахунку індексу щастя (Happy Regional Index, HRI) в області будуть використовувати три показники: суб’єктивна задоволеність життям (Experienced Wellbeing, EW), очікувана тривалість життя (Life Expectancy, LE) та екологічний слід (Ecological Footprint, EF). Відповідно індекс щастя — це задоволеність життям, помножена на тривалість життя, поділені на екологічний слід. Для визначення всіх даних використовуватимуть статистику та опитування людей за узгодженими питаннями.

Наприклад, задоволеність життям пропонують визначати шляхом опитування не менше ніж одна тисяча мешканців, які мають порівняти своє життя з драбиною в десять сходів. Запитання звучить так: «Як Ви вважаєте, на якій сходинці Ви особисто стоїте в цей час, припускаючи, що чим вище сходинка, тим краще Ви почуваєтесь у житті, і чим нижче сходинка, тим гірше Ви його відчуваєте?»

Окрема Інструкція розписана і для оцінювання якості життя. Для визначення цього параметра також пропонують проводити масове соціологічне опитування, яке містить блоки запитань по різних категоріях: здоров’я та психологічне здоров’я, баланс часу, навчання та освіта, мистецтво, культура, робота і професійна зайнятість, стандарти життя, довкілля та ін.

Хто і коли проводитиме опитування, а також чи будуть ці дані публічними — поки не повідомляється. Нагадаємо, в жовтні цього року голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв, переформатовуючи підрозділи у своєму відомстві, створив пілотний проєкт — службу щастя та покращення якості життя, в якій працюватимуть сім осіб. У місцевих медіа і соцмережах іронічно висловлювалися з претензійної назви нового відомства. Втім, чим саме займатиметься ця служба, крім обрахунків різних індексів, поки незрозуміло.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати