Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Її Величність Книга. Даруймо!»

У Львівській політехніці 14 лютого — акція інтелектуальної доброти
13 лютого, 18:48
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

14 лютого — Міжнародний день дарування книги. Це одне з наймолодших свят у календарі, яке відзначають із 2012 року. «Ми підтримуємо цю ініціативу, оскільки б хотіли, аби традиція свята дарування книг укорінилася в українському суспільстві. Важливо, щоб, окрім подарованих гарних букетів і сказаних красивих слів, люди пішли до книгарні і купили книжки для своїх коханих», — каже Ірина КЛЮЧКОВСЬКА, директор Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка», який у цей день організовує акцію інтелектуальної доброти «Її Величність Книга. Даруймо!» (о 14.00 у 226-й аудиторії головного корпусу університету).

«Доки є запит на книгу в суспільстві, доти є потреба для саморозвитку. Дарунок книги — це заклик до інтелектуальної дружби, знак поваги і бажання зробити нас усіх мудрішими, а, значить, кращими й духовно багатшими. Зараз ми повинні говорити не лише про модернізацію нашого суспільства, а й про інтелектуалізацію. Найкращим знаряддям для цього є саме книга», — відзначає Ірина Ключковська, яка поділилася з «Днем» деталями акції, у рамках якої подаровані книги вирушать у дорогу до українських шкіл, товариств та освітніх закладів за кордоном.

Першою ластівкою, яка долучилася до ініціативи, стала відома українська поетеса з Бразилії Віра Вовк, яка надіслала свої нові книги з проханням подарувати їх студентам Львівської політехніки.

До благочинної акції залучене посольство України в Німеччині та Український вільний університет у Мюнхені, а також представники українських шкіл із Нідерландів, Норвегії, Польщі, Греції та Італії. «Зокрема, ми будемо дарувати підручники з української мови, яких потребують заклади за кордоном. Ми розцінюємо це не лише як символічний акт інтелектуальної доброти, але і як вияв нашої поваги з боку України до тих людей, які творять Україну за її межами. Наприклад, ми передаємо українські книжки в державні заклади Німеччини, які цікавляться і вивчають українську мову як іноземну», — розповідає Ірина Ключковська.

Також організаторка заходу додає, що на акцію запрошено і кафедру історії, музеєзнавства та культурної спадщини Львівської політехніки. «Якось у соцмережах я натрапила на коментар головного редактора газети «День» Лариси Івшини, яка сказала, що якби люди читали книги, які випускає газета «День», то ми б оминули багато проблем, зокрема, в українсько-польських стосунках. Мовляв, що заважає університетам, які мають свою автономію, використовувати бібліотеку «Дня» в навчальному процесі? Жоден із візитів Лариси Івшиної до Львівської політехніки не минув безслідно. Тому багато наших викладачів, зокрема, з кафедри історії України використовують Бібліотеку газети «День» у навчальному процесі. Тому я вирішила, що від себе особисто до бібліотеки кафедри подарую книжку «Корона, або Спадщина Королівства Руського», щоби викладачі також взяли її на озброєння», — підсумовує Ірина Ключковська.

ТИМ ЧАСОМ

Жителі регіонів отримують свою «Корону...»

Віталій СКОЦИК: «Ми з собою на всі свята веземо книги»

Для дарування книги — не обов’язково чекати тільки 14 лютого. Так вважають і в Аграрній партії України, адже на всі свята їдуть із подарунками — книгами. Так, днями партійці провели низку заходів для вшанування пам’яті тих, хто не повернувся із воєн. Зокрема 11 лютого в Харкові було відкрито пам’ятник солдатам неоголошених воєн. «Адже наша АТО — неоголошена війна. Організаторам і всім, хто був задіяний у цьому процесі, ми подарували книжи з Бібліотеки «Дня», — розповідає «Дню» голова Аграрної партії України Віталій Скоцик.

 «Зараз ми вже працюємо на Одещині, — каже Віталій Євстафійович. — 14 лютого в придунайській Бессарабії буде свято зустрічі весни — свято Трифона Зарізана. На ньому болгари традиційно починають обрізати лозу. Ми традиційно веземо книги, у даному випадку — це підбірка газети «День», де основною книгою є «Корона, або Спадщина Королівства Руського». Ми подаруємо видання жителям нашої прекрасної Бессарабії, де проживають представники 133 національностей, для того, щоб вони глибше розуміли нашу історію — Королівства Руського».

Приклад, вартий наслідування, чи не так?

Підготувала Ольга ХАРЧЕНКО, «День»


Дарувати книжки варто не лише 14 лютого. Розширюйте розумний простір — для себе і тих, кого цінуєте, — з Бібліотекою «Дня».

Щодо придбання звертайтеся в наш магазин.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати