Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Його зброєю було – надання гласності беззаконню»

В «Дні» пройшов круглий стіл, присвячений відомому правозахиснику, генералу Петру ГРИГОРЕНКУ
19 жовтня, 20:28

Постать генерала Петра Григоренка, шляхетної і мужньої людини, того, хто на самоті наважився кинути виклик тоталітарному суспільству, далеко не поцінована в Україні так, як це має бути у справді зрілому, європейському демократичному суспільстві. Принаймні, значна частина учасників Літньої школи журналістики «Дня» на першій зустрічі на запитання нашого головного редактора: «Хто такий Петро Григоренко?» - конкретно відповісти не спромоглися.

Що ж, це має бути стимулом для всіх ще наполегливіше заповнювати «простір незнання» про постать, яка, будучи «успішним» генералом радянської армії, стала біля витоків дисидентського правозахисного руху в СРСР та Україні. «День» робив усе послідовно і системно – і буде робити; ще відтоді, як видав твори Григоренка в серії «Бронебійна публіцистика».

19 жовтня в редакції «Дня» був проведений круглий стіл на тему «Актуальний Петро Григоренко» за участю лідера кримськотатарського народу, народного депутата України Мустафи Джемілєва, який особисто добре знав Петра Григоренка, кримського історика, члена Українського ПЕН-клубу Гульнари Бекірової, журналістки Лариси Волошиної та журналістів «Дня». Чому актуальність спадку Петра Григоренка – це не загальна фраза, а жива реальність? Що означає бути вірним ідеям генерала сьогодні? Як духовно підтримує образ і справи Григоренка кримськотатарський народ у своїй нелегкій боротьбі?

«Петро Григоренко був правозахисником, який більше ніж хто-небудь, навіть з кримських татар, зробив для повернення нашого народу на свою землю, - каже під час круглого столу Мустафа ДЖЕМІЛЄВ. – Це людина великої мужності, яка ніколи не йшла на компроміси. Так, певний період у своєму житті він був марксистом-леніністом, але десь з 1966-1967 рр. він присвятив своє життя боротьбі з тоталітарним режимом, в тому числі проблемі кримських татар. Григоренко був щирою людиною, яка жила своїми переконаннями. Основною його зброєю було – надання гласності беззаконню, яке творилося зокрема по відношенню до кримських татар».

Детальніше читайте в найближчих номерах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати