Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

З акцентом на біології та географії

Підсумки реєстрації документів для участі в основній сесії ЗНО-2019
23 квітня, 10:50
ФОТО З АРХІВУ "Дня"

Для участі в зовнішньому незалежному оцінюванні цього року зареєстровано 354 051 особу, повідомили на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Це трохи більше, ніж торік, коли для участі в тестуванні зареєструвались 335 843 особи.

Традиційно найпопулярнішими навчальними предметами є українська мова і література (320 736 зареєстрованих), історія України (232 084 зареєстрованих), математика (146 435 зареєстрованих). З огляду на особливість умов прийому до закладів вищої освіти, значна кількість учасників обирають також біологію (81 342 зареєстрованих) і географію (80 351 зареєстрованих), зазначають в УЦОЯО.

Водночас другий рік поспіль спостерігається тенденція до зменшення кількості зареєстрованих на ЗНО з хімії. 2019 року на цей предмет зареєструвалося на 6490 осіб менше порівняно з минулим роком.

Серед учасників зовнішнього незалежного оцінювання більшість є випускниками закладів загальної середньої освіти поточного року.

Цього року продовжиться практика тестування осіб із глибокими порушеннями зору з використанням сертифікаційних робіт, надрукованих шрифтом Брайля. Перелік тестів, надрукованих шрифтом Брайля, що пропонуватимуть учасникам, доповнився, і на сьогодні це — українська мова і література, математика, історія України та біологія. Також планується апробація технології комп’ютерного тестування осіб із глибокими порушеннями зору, однак на сьогодні охочих скористатися такою можливістю немає.

Цьогорічним нововведенням стане розумне пристосування процедури переведення тестових балів з української мови і літератури для осіб з особливими освітніми потребами, які здобувають чи здобували повну загальну середню освіту мовою, що не належить до слов’янської групи мов, або мовою корінних народів, та мають кількість тестових балів, меншу за поріг «склав/не склав». Для таких осіб встановлять адаптивний поріг, нижчий за звичайний. Як пояснюють в УЦОЯО, це дозволить таким особам брати участь у конкурсному відборі до закладів вищої освіти.

До 30 квітня на інформаційних сторінках усіх учасників будуть розміщені запрошення-перепустки із зазначенням адреси пунктів проведення зовнішнього незалежного оцінювання для проходження тестування з обраних учасниками предметів.

Упродовж 3—20 травня триватиме додатковий період реєстрації. Право на реєстрацію в цей період мають, зокрема, особи, які за рішенням судів перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах, учасники антитерористичної операції, мешканці тимчасово окупованих територій і переселенці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати