Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Захист від шахраїв

Президент підписав закон про волонтерський рух
31 березня, 11:03
ФОТО REUTERS

Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо волонтерської діяльності». Як повідомляє прес-служба глави держави, закон сприятиме розвитку волонтерського руху в Україні та підвищить якість надання волонтерської допомоги. Він тлумачить терміни «волонтер», «волонтерська діяльність», уточнює їхні права та обов’язки, пояснює особливості відшкодування витрат, пов’язаних з наданням волонтерської допомоги. Загалом — нічого страшного і антиволонтерського не містить. Це ліпше, ніж наміри уряду створити реєстр волонтерських організацій. І ліпше, ніж закон про оподаткування благодійної допомоги, у тому числі і для волонтерських об’єднань.

Власне, активісти позитивно відгукуються про законодавчі зміни, кажуть, що мають бути затверджені правила гри, особливо зараз, коли з’явилось багато псевдоволонтерів та шахраїв. Тому у першу чергу закон від Президента сприймають як такий, що убезпечить громадські ініціативи від шахрайства.

Ірина Онікієнко, волонтерка фонду «Підтримай армію України», розповіла, як самі на цьому ледь не обпеклися: «Кілька місяців тому ми наштовхнулись на шахрайку, яка нас намагалась обдурити, і в результаті вийшла навіть на Міністерство оборони. Недавно її викрили. Вона ні перед ким не була відповідальна, гроші збирала. У нас вона взяла у борг речі, а вона вміє переконати, це були шоломи, досить недешеві. Обіцяла за три дні повернути гроші, і зникла, розказувала казки, що затримується доставка, коли підняли шум, виявилось, що ми не єдині такі. Вона працювала одна, ніякого фонду не мала. А в законі прописано, що волонтер не може займатись волонтерством окремо від фонду. Я це підтримую, якщо великі суми ідуть, то було б добре, якби якась організація несла за волонтерів, що ці гроші збирають, відповідальність. Інші аспекти — ми читали закон вголос, так і не розібрались, що він означає. Думаю, що він був прийнятий лише через появу шахраїв».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати