Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Закатований Донбас»

У дніпровському Музеї АТО відкрилася виставка картин про війну
22 травня, 11:38
ФОТО НАДАНО МУЗЕЄМ

В експозиції представлено картини відомого дніпровського художника Михайла Кублика. За допомогою пензля і фарб він спробував передати весь трагізм подій, які відбуваються на сході нашої країни. «Виставка характеризує образ Донбасу, понівеченого війною. Роботи Михайла Кублика зрозумілі, адже в Музеї АТО так само представлено зламані конструкції і спотворений метал. Проте є одна відмінність: це експонати реальні, а в художника — намальовані. Саме художники можуть допомогти по-новому осмислити події на сході України», — зазначив керівник робочої групи зі створення Музею АТО Юрій Фанигін.

На полотнах художника — шахта «Бутівка», Слов’янськ, Краматорськ періоду війни. «Ідею виставки виношував з 2014-го. Так би мовити, дозрівав. Домовився з волонтерами і торік виїхав на Донбас. До сліз вразили зруйновані будівлі, понівечені конструкції. Усе фотографував, а вдома вже переносив образи на полотно. Так зародилася серія «Закатоваий Донбас», — розповів Михайло Кублик. На виставці близько двох десятків робіт. Автор навмисне обмежив кольорову гамму. На картинах переважають чорний, червоний, білий колір. Художник намагається досягти гармонізації кольору і геометричних форм. Картинам властиві різкість ліній та швидкість мазків.

На виставку прийшла Ольга Ганцура, колишня мешканка Донбасу, яка стала вимушеною переселенкою. Кожна картина знаходить відгук у серці, зізналася дівчина. «Наша родина переїхала до Дніпра з міста Новогродівка в Донецькій області. Ми мешкали в «сірій зоні» — а це постійна небезпека, — сказала Ольга. — Я особисто не знайома з художником, але мені імпонують його картини. У його творчості відчувається життя, а в різких лініях простежується агресія, яка поглинула Донбас». Картини сповнені символізму і називаються вони відповідно: «Біля розбитого порога», «Дорога додому» та ін.

За задумом автора, серія «Закатований Донбас» складатиметься із сотні полотен. Незабаром Михайло Кублик знову вирушить на схід країни — по натхнення та ідеї.

Експозиція працюватимуть протягом місяця за адресою: Дніпро, пр. Д. Яворницького, 16. Виставка працює щобудня, крім понеділка, з 10.00 до 19.00, у вихідні — до 17.00. Вхід вільний.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати