Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Замість п’яти років ув’язнення – дванадцять

Влада Дніпра домагається посилення відповідальності за розкрадання комунального майна
12 липня, 11:50
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Викрадання кабелів, каналізаційних люків, ґрат зливостоків, чавунних огорож і меморіальних дошок набуло останніми роками характер справжнього лиха. Через розорення ліфтів пенсіонери і люди з інвалідністю місяцями не можуть вийти на вулицю. Діти на прогулянці падають у відкриті каналізаційні люки. Автомобілі розбиваються, потрапляючи колесом до зливостоку. А нещодавно невідомі зловмисники вчинили ще один зухвалий злочин — вкрали контактний дріт з канатної дороги, яка колись перевозила городян на пляж. Інколи злодіїв ловлять на гарячому, але правоохоронні органи невдовзі випускають їх на волю. Виходить так, що псування, розорення і викрадання комунального майна залишаються, по суті, безкарними.

Проте  міська влада Дніпра не має наміру сидіти склавши руки. Своїми силами комунальні підприємства розгорнули боротьбу з незаконними приймальними пунктами брухту, де відбувається активна скупівля краденого. Міський голова Дніпра Борис Філатов ще на початку року оголосив про операцію з масового знесення металоприймальних пунктів під назвою «Дамоклів меч». Мер аргументував це рішення тим, що, якщо ліквідувати всі незаконні пункти примання брухту, а їх сотні, то злодіям нікуди буде нести крадене добро. У цій боротьбі  доводиться вдаватися і до нетрадиційних методів. Так, заступник мера Михайло Лисенко оголосив матеріальну нагороду за кожного спійманого злочинця і створив у соціальній мережі Facebook спеціальну групу, де публікують фотографії злодюжок. Окрім того, на вулицях Дніпра з’явилися бігборди з портретами, іменами та адресами розкрадачів — за місцем їхнього мешкання. Щоправда, в мерії рішуче відмежувалися від цього почину.

Але днями у міській раді вирішили піти ще далі. На сайті Дніпровської міськради з’явився проект рішення, в якому міські депутати пропонують посилити покарання для людей, які псують комунальне майно. «На території міста Дніпра починаючи з 2017 року було вчинено  593 крадіжки на загальну суму збитків — 10 710 696 (десять мільйонів сімсот десять тисяч шістсот дев’яносто шість) гривень. З метою подальшого вдосконалення законодавства у сфері протидії умисного знищення чи пошкодження об’єктів ЖКГ, вносимо пропозиції щодо змін до Кримінального кодексу України», — написано у зверненні. Зокрема, за умисне заподіяння шкоди об’єктам електрифікації — ліхтарним стовпам, електродротам, дніпровські депутати пропонують збільшити максимальний термін  ув’язнення з трьох до п’яти років. Ще жорсткіше пропонується карати тих, хто краде каналізаційні люки, ґрати на зливостоках. За це мають садити за ґрати на строк до дванадцяти років замість п’яти, встановлених у нинішньому Кримінальному кодексі. За пошкодження нафтогазопроводів у Дніпровській міськраді пропонують також позбавляти свободи на дванадцять років замість п’яти. Проект рішення є зверненням депутатів до міського голови, а, по суті,  до Верховної Ради України, яка й може внести відповідні зміни до Кримінального кодексу в рамках своєї компетенції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати