Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Замість тисячі сміттєзвалищ — сім полігонів

Вінниччина першою в Україні розробила регіональний план управління відходами
12 листопада, 09:59

За рік вінничани продукують від 350 до 500 тисяч тонн відходів усіх типів. Частина їх осідає на полігонах, які давно перевантажені й працюють із порушенням екологічно-санітарних норм. Решта опиняється на стихійних звалищах, які є практично в кожному селі. Подібна, а подекуди й гірша, ситуація характерна для всієї України. Але завдяки тісній співпраці з експертною групою DESPRO, в регіоні вже проведений аналіз екологічної ситуації і напрацьований регіональний план з управління відходами. Він став першим в Україні.

Фундаментальний документ на 400 сторінок передбачає поетапне скорочення продукування відходів серед населення, розповідає директорка Агенції регіонального розвитку Вінницької області Наталія ГИЖКО. Реалізація регіонального плану дасть можливість позбутися сміттєзвалищ, зменшити продукування відходів і залучити інвесторів із переробки вторсировини.

«Регіональний план управління відходами базується на критеріях, які визначені в Національній стратегії управління відходами в Україні до 2030 року. Відповідно до цього в області мають бути визначені території оптимального охоплення — так звані кластери. Це дозволить максимально оптимізувати всі витрати, скоординувати логістику й технологічні рішення. Кластер має об’єднати кілька районів чи ОТГ області, де проживає щонайменше 150 тисяч людей, які утворюють понад 50 тисяч тонн відходів за рік. На Вінниччині їх буде 6 чи 7, залежно від того, як домовляться громади. Кожен кластер матиме полігон, що відповідатиме необхідним вимогам і враховуватиме вплив на довкілля. Тут будуть локалізовані сміттєсортувальна лінія, перевантажувальна станція, діятимуть єдина чи скоординована система збирання та вивезення відходів і тарифна політика.

Головна мета, яку ми ставимо перед собою, — скоротити кількість сміття, що потрапляє на полігон. Адже наразі захоронюється 99% відходів, а має бути хоча б вдвічі менше. Амбітна мета — зменшити обсяги захоронення побутових відходів до 2030 року до 30%. Також зменшити кількість полігонів та звалищ твердих побутових відходів, яких наразі 741 об’єкт. І це тільки обліковані. Не всі органи місцевого самоврядування області, які повністю відповідають за організацію надання послуг з поводження із відходами, готові надати вичерпну інформацію про ситуацію зі сміттям у своїх громадах. Два місяці тому ми надіслали анкети до 490 громад і отримали лише 81 відповідь. Прикро, але в 41 із цих громад відсутня спеціалізована техніка для вивезення відходів, у 12 громадах сміття вивозять щотижня, у решті — раз у два тижні й рідше. 12% громад взагалі не мають послуг із вивезення відходів, а 77% — жодним чином їх не сортують. Однак є й позитивні приклади. В Іллінцях, наприклад, нещодавно почали виробляти тротуарну плитку з поліетилену. І це є гарним прикладом для решти громад, як можна перетворювати сміття на гроші».

Як писав «День» e № 190-191 від 18 жовтня 2019 року, ідея встановлення мінізаводу з переробки твердих побутових відходів в Іллінецькій ОТГ виникла через те, що ці матеріали практично не реалізуються в Україні. Добре йде метал, картон, ПЕТ-пляшка, непогано — скло і склобій, а от полімерні матеріали — плівка і твердий пластик — «підвисають». Такий стан справ змусив Іллінецьку громаду до пошуку раціональних рішень і консультацій з закордонними партнерами. Вони, власне, і підказали, як можна переробляти вторинну сировину і економити кошти громади на облаштування пішохідних зон.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати