Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Засіб спілкування між владою та громадянами»

Черкаські програмісти створили нову систему електронного голосування за громадський бюджет
19 жовтня, 11:38
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА

У Черкасах вже третій рік поспіль реалізовується проект «Громадський бюджет міста Черкаси», де жителі мають змогу запропонувати для розвитку міста власний проект й отримати кошти з місцевого бюджету для його втілення. Проекти-переможці містяни обирають шляхом голосування. Цьогоріч з першого листопада знову стартуватиме голосування, у якому братимуть участь 70 проектів. Тому черкаські ІТ-розробники створили удосконалену систему електронного голосування, яку можна використовувати й у інших містах України.

«Минулого року Черкаси стали одним з перших міст, де ухвалили таку програму й вперше провели електронне голосування. Ним скористалося понад двох тисяч осіб. Чернігів також розпочинав разом з нами, але вони голосували виключно в паперовому вигляді. Цьогоріч ми удосконалили програму й розширили її можливості», — розповіла куратор проекту Громадського бюджету Тетяна Харенко.

Більше того, таку систему можна буде використовувати як засіб спілкування між владою та громадянами. «Можна вирішувати питання, що стосуються міста, починаючи від встановлення іміджевої стели «Я люблю Черкаси» й закінчуючи транспортними питаннями. Крім того електронна система матиме карту покриття, тобто можна буде побачити, у якому саме районі міста діятиме той чи інший проект. Зараз ми робимо для Полтави цю систему, але будь-яке місто в Україні може зареєструватися й почати використовувати цей ресурс», — зауважив співрозробник проекту Володимир Дибенко.

Голосування за проекти для міста Черкаси триватиме до 14 листопада. «В електронній системі на екрані одразу відображатимуться результати не лише онлайн-голосування, а й паперового, тобто черкащани відразу бачитимуть ті проекти, які набирають більшу кількість голосів. На наступний рік місто Черкаси має 10 млн.грн. для таких проектів», — прокоментувала Т. Харенко. Також вона додала, щоб проголосувати у паперовому вигляді, треба мати із собою паспорт та ідентифікаційний код. Як кажуть розробники електронної системи, цьогоріч до використання програми Громадського бюджету вже долучилося орієнтовно 50 міст України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати