Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зберегти стиль старого Катеринослава

Архітектурна майстерняз Дніпра отримала золоту нагороду на конкурсі Ukrainian Urban Awards
16 липня, 12:09

Нагороджений проєкт має назву «Ла Фабрика» — це будинок, який розташований на перехресті вулиць Антоновича і Савченко, в одному зі старовинних районів міста. Останніми роками будівля віком у більш ніж сотня років була занедбана й покинута. Тепер це торговельно-офісний центр, який перебуває у приватній власності. Головний архітектор проекту Олег УКРАЇНА каже, що постійно бере участь у різних конкурсах. Проект надіслав на конкурс за два тижні до кінця терміну й не очікував на перемогу. «Я добу не знав, що ми посіли перше місце. У номінації «Інновації та реконструкції». Це дуже приємно і важливо, що конкурс був український, а журі іноземне», — розповів Олег Україна «51-му каналу».

Назва «Ла Фабрика» з’явилася тому, що раніше ця земельна ділянка належала до макаронної фабрики. На момент початку робіт будівля була розламана навпіл, збереглася лише одна історична фасадна стінка. «Це був суцільний смітник, руїна. Це дуже кропітка праця, щоб зберегти фасад, і коштовна з погляду капіталовкладень. Не кожен замовник або забудовник на це піде», — каже архітектор.

Олег Україна визначає стиль відбудови як «катеринославський» — збереження історичного фасаду разом із поєднанням елементів класичного та урбаністичного стилів. «Хотілося на контрасті виявити історичну спадщину, саме цей фасад із червоної цегли. І на контрасті втілити цю модернову вставку, пломбу, яку нам вдалося зробити. Ідея полягала в тому, що ми хотіли відновити старовинне середовище старого Катеринослава — затишне, невеличке, масштабне, гуманне та привабливе для відвідувачів», — каже Олег Україна. Щоб зберегти будівлю, її обтягнули металевими бандажами, бетонування фундаменту проводилось частинами, поступово. Всередині створили інтер’єр у стилі лофт, максимально зберігаючи при цьому історичну спадщину. На всій ділянці, де збудували «Ла Фабрику», планують зробити комплекс будівель, які сформують торговельно-готельний комплекс із інтегрованими історичними фасадами з майданчиком для прогулянок відвідувачів.

Варто відзначити, що архітектор Олег Україна та його дружина самостійно працюють починаючи з 1994 року. Вони намагаються просувати український національний стиль в архітектурі. «Ми боремося із засиллям іноземної архітектури. Сповідуємо ретроспективний погляд на українську народну архітектуру. За допомогою архетипу простої української хати в її різноманітних модифікаціях, мазепинського бароко ми намагаємось протистояти несмаку, який оточує нас усіх. І більш того, ми хочемо, щоб наш регіон і вся Україна були привабливі для туристів, оскільки іноземці не бачать автентичного українського пейзажу. Тому ми намагаємось працювати з замовниками, поширювати архітектурний смак», — розповідає архітектор.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати