Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

39 родовищ на межі зупинення

Бізнес: відсутність дозволів на видобуток газу може призвести до невиконання стратегії енергонезалежності
05 червня, 10:51
ФОТО РЕЙТЕР

Державна компанія «Укргазвидобування» припиняє експлуатацію Коломацького газового родовища через відсутність опублікованої постанови Кабміну, яка дозволить компанії отримати продовження дозволу на добування газу.

Про це повідомила прес-служба «Укргазвидобування».

Компанія не може продовжити ліцензію на користування родовищем через новий закон, який вимагає проведення оцінки впливу на довкілля. В той же час, сама оцінка займає декілька місяців, тому Кабінет міністрів ухвалив спеціальну постанову, яка дозволяє продовжити ліцензію. Проте текст постанови досі не опубліковано.

З цієї ж причини компанія може припинити експлуатацію ще 38 родовищ, термін дії ліцензії щодо експлуатації яких спливає найближчим часом.

«Загалом «Укргазвидобування» досі не отримало від Держгеонадр України рішення щодо продовження термінів дії 39 спецдозволів на видобування вуглеводнів, хоча всі необхідні матеріали щодо них були направлені ще в наприкінці 2017 — на початку 2018 років», — зазначають у компанії.

Там також додають, що відсутність дозволів на видобуток газу може призвести до невиконання стратегії енергонезалежності. Нагадаємо, у планах уряду довести обсяги власного видобутку до 20 мільярдів кубометрів на рік. А нещодавно «Нафтогаз» повідомив, що у червні 2018 року планує розпочати закуповувати український газ у приватних газодобувних компаніях.

Тим часом Асоціація газовидобувних компаній забила на сполох.  Реалізація стратегічних планів по нарощенню вітчизняного газовидобутку знаходиться під загрозою зриву. А уся галузь — за крок до коллапсу. Все це, як повідомляє прес-служба Асоціації, через непрацюючий механізм оцінки впливу на довкілля (ОВД).

На сьогодні газовидобувні компанії подали понад 120 заявок на проведення процедури ОВД, з яких лише 9 — на продовження дії спецдозволів на видобуток —  були задоволені. Основна проблема — категорична відмова обласних держадміністрацій проводити оцінку впливу на довкілля без офіційного затвердження розміру плати за проведення громадських слухань з боку Міністерства екології та природних ресурсів України.

Газовидобувна галузь вже відчуває негативні наслідки такої халатності. Так, 30 травня державна компанія «Укргазвидобування» вимушено зупинила видобуток на одному з газових родовищ через затримку з переоформленням ліцензії. Загалом, підприємство не отримало рішення щодо продовження термінів дії 39 спецдозволів через відсутність погодження Мінприроди та затримку з публікацією змін до Постанови №615.

«Газовидобувні підприємства переконані, що екологічні стандарти у виробництві мають жорстко дотримуватися. Однак, останнім часом ми неодноразово звертали увагу на той факт, що непрацююча процедура ОВД може вкрай негативно відобразитися на роботі індустрії, а спроби Мінприроди розповсюдити цю вимогу також на наскрізні ліцензії через внесення змін до 615-ї урядової Постанови не лише суперечать прямій нормі чинного закону (ст. 14 Закону України «Про нафту і газ»), а й призведуть до зриву проведення довгоочікуваних нових нафтогазових аукціонів.  За більш ніж рік з часу ухвалення екологічного закону Мінприроди не змогли налагодити працюючий механізм проведення оцінки впливу на довкілля, і зараз, на жаль, ми бачимо сумні наслідки — зупинку видобутку на родовищах та відмову від буріння запланованих свердловин. Це нівелює всі проведені урядом критично важливі реформи в галузі. Крім того, неприпустимим є сигнали з ринку про появу «ходаків», які пропонують свої неофіційні посередницькі послуги у вирішенні цих труднощів», — наголосив виконавчий директор Асоціації Роман ОПІМАХ.

Газовидобувники закликають прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана особисто втрутитися у ситуацію, що склалася в галузі, й посприяти якнайшвидшій публікації змін до Постанови №615 задля розвитку індустрії та досягнення енергетичної незалежності нашої країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати