Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Цiна курсу

13 січня, 00:00

Стрімке падіння на міжнародних ринках нещодавно такого могутнього «і в Африці» долара та підвищення курсу євро викликає сьогодні багато запитань стосовно курсу Нацбанку України на підтримку долара (у нас він, як відомо, залишається стабільним, незважаючи ні на що).

Відповідаючи на подібні докори, слід насамперед відзначити, що українська валюта прив’язана до долара, і, підтримуючи його, НБУ працює головним чином на стабільність гривні, оскільки вона так чи інакше разом із доларом девальвує відносно євро. Але якщо долар при цьому в Україні має вигляд більш міцного, то й девальвація гривні до євро йде не так стрімко (сьогодні гривня в номінальному вимірюванні подешевшала проти євро на 20,4%)... І це, на перший погляд, означає, що український експорт до Європи має у своєму розпорядженні стимулюючу курсову підтримку. Але, на жаль, він усе ще залишається обмеженим через квоти та тарифні бар’єри, а цього року його чекають додаткові обмеження у зв’язку зi вступом до ЄС країн-новаків. Тому нашим експортерам навряд чи вдасться повною мірою скористатися девальвацією гривні відносно євро. З іншого боку, це здешевлення національної валюти ставить перед Україною загрозу подорожчання імпорту з Європи, в тому числі так званого інвестиційного (він становить майже 40% європейського імпорту в Україну та складається з машин, обладнання, транспортних засобів; тоді як майже 60% українського імпорту машин й обладнання припадають на Європу), що у свою чергу може призвести як до скорочення імпорту в цьому секторі, так і до експорту інфляції. І ця тенденція вже починає простежуватися, хоча курсовий чинник тут поки що не є домінуючим. Досить сказати, що, зокрема, в січні-листопаді 2003 року імпорт продукції машинобудування до України скоротився порівняно з аналогічним періодом попереднього року майже на $100 мільйонів. Отже, позитивний вплив девальвації гривні не варто переоцінювати.

Водночас багато провідних фінансових аналітиків світу схиляються до думки, що ослаблення долара та посилення євро може сприяти американському експорту і вже в середньостроковій перспективі приведе до підйому економіки США та зміцнення долара. Для України це означатиме ревальвацію гривні по відношенню до євро. Це здешевить імпорт із Європи, але дещо ослабить експорт до країн єврозони. У цьому разi вихід для України один: посилити антиінфляційну політику з тим, щоб вийти на європейські показники інфляції (1,5—2 %), для чого ми маємо серйозні можливості, оскільки, наприклад, динаміка цін на непродовольчі товари в нас уже вийшла на цей рівень (1,5%). Це сприятиме реальній девальвації обмінного курсу гривні до євро без подальшого зниження номінального значення курсу нашої валюти до європейської.

Отже, корінь усіх валютно- фінансових проблем слід шукати в рівні цінової інфляції. На щастя, в останньому місяці минулого року цінова хвиля, яка піднялася в листопаді, коли було зафіксовано пік річної інфляції (1,9%), помітно спала й опустилася до рівня січня (1,5%). Річна інфляція минулого року склала 8,2%, перевищивши останній прогноз уряду (7,2%). У пересічного обивателя, зокрема, пенсіонера, якому в ході пенсійної реформи збільшили доход усього на 4%, така цінова динаміка викликає цілком законну заклопотаність. Але для економіки загалом, яка минулого року, за попередніми даними, прискорилася майже вдвічі проти первинного прогнозу, такий рівень інфляції є досить помірною платою за підйом.

Що потрібно зробити, щоб не допустити надмірної інфляції цього року? Є думка, що один із найважливіших заходів, що є могутнім сигналом для економіки, — це збереження за найменшої можливості нинішньої, найнижчої за всю історію незалежної України облікової ставки Нацбанку (7%). Дуже важливо в перші, найнебезпечніші, з погляду інфляції, місяці року різко не гальмувати грошову пропозицію, особливо після того, як у грудні довелося в цьому питанні натискати на монетарний акселератор, — може занести на слизькій зимовій дорозі. Важливо також налагодити роботу Держказначейства, щоб не допустити непомірного зростання чистої кредитної емісії на рефінансування комерційних банків та ефективно протидіяти інфляції. В першому кварталі для курсу гривні можливі варіанти, але в будь-якому разi при цьому необхідно втримувати інфляцію шляхом скорочення випуску грошей в обіг і навіть вилучення з нього зайвої гривні. Чи вдасться? Це залежатиме від багатьох чинників, зокрема від збереження нинішніх темпів зростання промислового виробництва і позитивного балансу в зовнішній торгівлі, що у свою чергу пов’язане зі світовою кон’юнктурою.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати