Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Ціна на газ для населення в серпні має знизитися

Уряд зобов’язав НАК «Нафтогаз» продавати «блакитне паливо» на 265 гривень дешевше, ніж у липні
14 серпня, 10:01

Липень був винятково сприятливим для торгівлі природним газом на Українській енергетичній біржі. Про це повідомляє прес-служба компанії. Загалом компанії реалізували 16 млн куб. м. ресурсу липня та 31 млн куб. м. ресурсу серпня. Ініціаторами торгових сесій серед інших були як українські видобувні компанії, так і трейдери.

Позитивну динаміку показували торги «Нафтогаз Трейдинг». У липні дочірня компанія «Нафтогазу»  була ініціатором у 16 торгових сесіях, за результатами яких реалізувала 12,3 млн куб. м. ресурсу липня та 13,2 млн куб. м. ресурсу серпня. Компанія з 5 липня реалізувала майже 100% виставлених обсягів ресурсів липня та серпня. Це найкраща результативність продажів серед інших ініціаторів торгових сесій за напрямом «Природний газ».

Серпень для Нафтогаз Трейдинг розпочався не менш результативно: компанія з 1 по 6 серпня реалізувала майже 10 млн куб. м. ресурсу серпня та 4 млн куб. м. ресурсу вересня. Зазначається, що з 1 серпня компанія реалізує ресурси серпня та вересня кожного торгового дня.

«Ми задоволені співпрацею з «Нафтогаз Трейдинг» у побудові ліквідного біржового ринку природного газу в Україні. Компанія впроваджує транспарентні процедури продажу ресурсу, що сприяє розвитку прозорого ціноутворення на ринку природного газу», — зазначив голова біржового комітету Української енергетичної біржі Олексій Дубовський.

Для участі в торгах зацікавленим сторонам зазвичай необхідно пройти процедуру KYC, а також отримати акредитацію на біржі. Нагадаємо, що ціни Української енергетичної біржі, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 485, визначені одним із індикаторів, на основі яких встановлюються ціни природного газу для населення в межах Положення про покладення спеціальних обoв’язків (ПСО). Станом на червень та липень ціна ресурсу природного газу на УЕБ була найнижчою серед інших індикаторів, включених до формули.

Днями прем’єр-міністра України Володимир Гройсман доручив АК «Нафтогаз України» в серпні знизити ціну природного газу для населення. Ціна має впасти ще на 265 грн за тисячу кубічних метрів. Про це пише Урядовий портал з посиланням на постанову № 293 Кабміну від 3 квітня цього року.

Відповідно до цієї постанови, з червня НАК «Нафтогаз» зобов’язаний продавати для населення газ за ціною, що є найнижчою на одному з чотирьох майданчиків:

1. Мінекономрозвитку — середня митна вартість імпортованого газу в липні становила 4812 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ.

2. Українська енергетична біржа — газ на серпень у липні продався за ціною 4654 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ.

3. НАК «Нафтогаз» — газ для промисловості по передоплаті, що встановлена на серпень, 4640 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ.

4. Або за ціною ПСО, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 19 жовтня 2018 р. № 867, що на липень розрахована, як 7185 грн за тисячу кубічних метрів без ПДВ.

Найнижчою виявилася ціна НАК «Нафтогаз». Тому ціна газу в серпні для населення, без ПДВ без тарифів на транспортування та постачання, становитиме 4640 грн за тисячу кубічних метрів, що менше на 265 грн, ніж ціна в липні 4905 грн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати