Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дефолт? Скасовується!

Експерт: «Допустити девальвацію гривні означає відкинути нас ще раз на 3—4 роки в розвитку»
27 травня, 18:47
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Тема дефолту в Україні ТОП-новина в усіх ЗМІ — українських та іноземних. Але її перетворили більше на політичну гру, ніж економічну аналітику, а тому прагматичний підхід відсутній. Хоча насправді дефолт — а точніше «оголошення дефолту» як заявив в інтерв’ю виданню Financial Times український мільярдер Ігор КОЛОМОЙСЬКИЙ, — це ще один інструмент управління економікою та фінансами держави, такий самий як позика, тільки значно ризикованіший у ефекті і болючіший в наслідках. Що ж буде, якщо трапиться дефолт? І чому ця тема постала сьогодні? Та як до неї ставляться українські ТОП-політики — ми спробували розібратися в цьому матеріалі.

Дефолт — це ситуація, коли країна оголошує про свою нездатність виплачувати борги, тобто стає банкрутом. У разі оголошення дефолту кредитні рейтинги держави падають, а іноземні інвестори відмовляються з нею працювати. Страждають також кредитні рейтинги великих державних та недержавних корпорацій. У випадку України, дефолт також несе ризик суттєвому зростанню курсу валют, адже Україна вкрай залежна від зовнішнього фінансування.

Переддефолтний стан притаманний Україні впродовж останніх 15 років її існування, і це її нормальна характеристика навіть для всієї нашої новітньої історії, починаючи з 1991 року. Наша система виробництва ні вчора, ні сьогодні не дозволяла покривати поточне споживання бюджетними доходами, зокрема й через негативний торговельний баланс. Країна, яка втрачає щорічно в результаті міжнародної торгівлі мільярди доларів (за підсумками минулого року, це майже 12 мільярдів), цю різницю вимушена покривати за рахунок нових позик. І як тільки виникає гостра необхідність у черговому кредиті, кредитори висловлюють сумнів відносно того, що наша країна спроможна його обслуговувати. І Україна опиняється в переддефолтній ситуації.

Нинішню — спровокували сумніви щодо можливості видати Україні черговий кредит МВФ у зв’язку з політичною кризою. Так, це чітка і досить вірогідна передумова можливого дефолту. Але в такій ситуації Україна була неодноразово за роки незалежності, і дефолт не оголошувала. 

«До колапсу ніхто не доведе, бо занадто довго йшли до сьогоднішньої стабілізації. Допустити девальвацію гривні означає відкинути нас ще раз на 3—4 роки в розвитку, каже економіст Володимир ПАНЧЕНКО. А нам поки й так, щоб повернутися до того, що ми мали в 2014 році, потрібно 100 мільярдів доларів інвестицій у економіку, порахував експерт.

МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Зрештою, щоб уникнути дефолту Україна зможе отримати позику в інших потенційних кредиторів, найбільш серйозним з яких є Китай. Він володіє найбільшими в світі валютними запасами (приблизно три трильйони доларів), і останні кілька років видавав країнам, що розвиваються, більше кредитів, ніж Світовий банк. Лише два державні банки надали понад 110 мільярдів доларів. Щоправда, китайські кредити видаються виключно під урядові гарантії і під заставу земельних ресурсів. Якщо Захід перекриє нам доступ до своїх кредитів, то, цілком імовірно, що нашим основним кредитором стане саме Китай.

І це, звичайно, небажаний варіант. Але дефолт куди гірше, оскільки може бути скорочено всі соціальні програми, розпочнуться невиплати бюджетникам, що потягне за собою і решту. Природно, жоден уряд не піде на такий сценарій, оскільки він, як правило, супроводжується масштабними соціальними заворушеннями.

Крім цього, якщо говорити про дефолт, то для його оголошення потрібні дуже вагомі причини. В першу чергу — визнати дуже поганий стан економіки. «Якщо ми цього не зробили, коли Україна перебувала в жорсткому режимі агресії з боку РФ, робити це зараз — буде означати те, що це дуже негативно позначиться, по-перше, на новій владі, яка формується, і по-друге, на іміджі України. Ми повинні розуміти, що на сьогодні в Україні є накопичені активи іноземних інвесторів, які працюють тут — як вони будуть себе вести в умовах подібного рішення? Далі — на сьогодні в Україні накопичився значний навіс грошей нерезидентів, вкладених у покупки державних цінних паперів у гривні. Це відносно велика сума — як вони себе поведуть? Можна собі уявити — це буде різке скидання таких паперів», — пояснює економіст Ярослав ЖАЛІЛО.

У команді Президента Володимира Зеленського відкидають пропозицію олігарха Ігоря Коломойського про можливість дефолту України.

Про це на прес-конференції сказав голова партії «Слуга народу», радник Президента Дмитро Разумков.

«Я думаю, в сьогоднішніх умовах це малоефективний шлях, і навряд чи Україна зможе по ньому піти», — зазначив він.

Разумков нагадав, що 28 травня запланована зустріч Президента з представниками Міжнародного валютного фонду, на якій «будуть розставлені всі крапки над «і».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати