Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Фінансовий сенс» для пошуку українського газу

Експерт: «Зниження ренти для нових свердловин забезпечить 2020 року 35% зростання видобутку»
30 листопада, 11:30
ФОТО КОСТЯНТИНА ГРИШИНА

«Має бути фінансовий сенс у тому, щоб шукати український газ. Сьогодні ми робимо пріоритетом запуск українського газовидобування — причому не монополізуємо, а підтримуємо чесних і справжніх інвесторів», — сказав Президент України Петро Порошенко на церемонії відкриття нової газової свердловини у Львівській області.

Ніби продовженням цих слів у парламенті України 25 листопада зареєстровано черговий законопроект (№5459) про зміни до Податкового кодексу. Йдеться в ньому вперше в українській історії про впровадження по-справжньому стимулюючої рентної ставки (12%) для нових газових свердловин, буріння яких розпочнеться після 1 січня 2017 року. Ініціатори документа — дев’ять народних депутатів із фракцій БПП, «Народний фронт», «Самопоміч» (серед них депутати-енергетики Олександр Домбровський, Ольга Белькова, Наталія Кацер-Бучковська та інші).

Законопроект, швидше за все, поданий і буде прийнято передусім на користь державної компанії «Укргазвидобування», яка планує забезпечити значне зростання видобутку газу за рахунок освоєння нових родовищ і, відповідно, буріння великої кількості нових свердловин. До 2020 року компанія має намір вкласти $3 мільярди в закупівлю і модернізацію бурових верстатів, а також у залучення сторонніх підрядних організацій для проведення відповідних робіт. Програма передбачає придбання 30 нових бурових верстатів, модернізацію 32 наявних і буріння приблизно 660 нових свердловин із планомірним нарощуванням темпів бурових робіт від 71 свердловини 2016 року до 201 свердловини 2020-го. Ще 2017 року намічено залучити 15 бурових верстатів у підрядчиків з інших країн. Програма «Укргазвидобування» націлена на нарощування видобутку газу з 14,5 мільярда кубометрів 2016 року до 20,1 мільярда — 2020 року.

Утім, у стимулюючій рентній ставці для нових свердловин не меншою мірою зацікавлені й усі інші нафтогазовидобувні компанії, що діють в Україні, оскільки завдяки їй з’являється потужний стимул як для вітчизняних, так і для іноземних інвесторів. Не випадково ініціативу народних депутатів підтримала Асоціація газовидобувних компаній України. Вона зазначає, що пропоновані зміни до Податкового кодексу України стануть втіленням світових тенденцій зі скорочення податкових навантажень у нафтогазовій галузі і допоможуть Україні в боротьбі за міжнародні інвестиції й технології в реаліях нових цін на вуглеводні.

В асоціації зазначають, що всі без винятку вітчизняні газовидобувні компанії за два останні роки через зростання рентних ставок були змушені скоротити інвестиції у видобуток газу. Значне зниження цін на вуглеводні і несприятлива податкова політика призвели фактично до зупинки розвитку галузі. Починаючи з 2014 року, темпи зростання видобутку газу в Україні щороку знижувалися. За підсумками 2016 року очікується нульове зростання видобутку газу порівняно з 2015 роком. В асоціації також підкреслюють, що без вживання заходів, які б стимулювали буріння нових свердловин, 2017 року в Україні вперше за останні 10 років буде відзначено падіння видобутку природного газу.

У газовидобувних компаніях, що входять до асоціації, підкреслюють ключову роль вітчизняного газовидобувного сектору в забезпеченні енергетичної безпеки країни і нагадують про офіційні заяви уряду про курс держави на повну газову самодостатність. В асоціації впевнені, що відновлення інвестиційної привабливості сектору шляхом переходу до стимулюючої ставки буріння нових свердловин для компаній усіх форм власності (окрім тих, які діють на основі договорів про спільну діяльність) створить необхідні передумови для появи нових потужних гравців у секторі газовидобування та дозволить реалізувати українську газову революцію.

Стимулююча ставка ренти не матиме негативного впливу на прибуткову частину бюджету 2017 року, констатують в асоціації. Зниження рентних платежів від «Укргазвидобування», на думку фахівців, буде компенсовано значним зростанням видобутку газу як у незалежному, так і в державному секторі і дозволить залучити в галузь понад мільярд доларів інвестицій. Це забезпечить 35% зростання видобутку газу вже 2020 року. Бюджет отримає 14 мільярдів гривень додаткових прибутків, а країна — 15 тисяч нових високооплачуваних робочих місць, упевнені в Асоціації газовидобувних компаній.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати