Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Гарна новина для бюджету, погана – для економіки

Експерти — про плани уряду підняти пенсії і рівень мінімальної зарплати
06 серпня, 09:24

Уряд Дениса Шмигаля обіцяє підвищити мінімальну зарплату 2021 року. Гарна новина для бюджету, погана — для економіки, кажуть експерти.

План зростання мінімальної зарплати від прем’єр-міністра Дениса Шмигаля має такий вигляд: 1 вересня 2020 року: з 4723 грн до 5000 грн; 1 січня 2021: до 6000 грн; 1 липня 2021: до 6500 грн.

Отже, менше ніж за рік мінімальна зарплата в Україні виросте на 1 777 грн або майже на 38%.

Схожа історія була 2017-го: тоді Кабмін Володимира Гройсмана спочатку збільшив зарплату вдвічі — з 1600 до 3200 грн, а в кінці року, за пропозицією президента Порошенка, почав готувати бюджет-2018 до зростання з/п ще на 30% — до 4100 грн. Тоді у Мінекономрозвитку прогнозували, що до 2021 року зарплата зросте до 6200 грн.

2017—2018 рр. підвищенням мінімальної зарплати був не дуже задоволений Нацбанк. «Це позначиться на інфляції безпосередньо через збільшення споживчого попиту насамперед на продовольчі товари і на собівартості продукції», — зауважувала на одній із прес-конференцій глава НБУ того часу Валерія Гонтарєва.

Нині в уряді пояснюють підвищення зарплат необхідністю стимулювати економіку і допомагати держбюджету з надходженнями від податків. За умов скорочення імпорту мінімальна зарплата 6500 грн забезпечить «збільшення споживання продукції українських виробників», вважає прем’єр Шмигаль.

«Це дасть позитивний ефект для бізнесу, бюджету і країни загалом. І, безумовно, для кожного громадянина в частині сплати податків, нарахувань пенсійних внесків», — повідомив він, представляючи план підвищення.

Ключова відмінність нинішнього циклу підвищення мін. зарплати від аналогічних кроків уряду 2017—2018 років — минулого разу мінімалка підвищувалася як реакція на різку інфляцію та девальвацію 2014—2015 і вже тоді, коли економіка була на підйомі. Зараз же — все навпаки, наголошують економісти.

«Економічні індикатори ніяк не віщують зростання зарплат майже на 30% з року в рік, швидше навпаки, — пояснює Марія Репко з Центру економічних стратегій. — Рішення, ймовірно, викликане не економікою, а бажанням уряду, по-перше, отримати фіскальну вигоду від детінізації «сірої» частини зарплати, по-друге, зробити політично приємний жест для населення».

Чи витримає кризова українська економіка зростання зарплат майже на 40% за рік і чи не зірве це «всі баланси» у держбюджеті? До того ж, що в уряді Шмигаля вже кажуть про комплексну програму підвищення пенсій і навіть анонсували збільшення виплат до кінця цього року.

Тоді як українці не зможуть вийти на пенсію 2021 року, якщо в них немає як мінімум 28 повних років стажу, розмір середньої пенсії в Україні з початку 2020-го виріс майже на 400 грн і склав 3400 грн, а для громадян, старших за 80 років — 4100 грн, повідомляють «Українські новини».

У Міністерстві соціальної політики пояснили, що зусилля були спрямовані в першу чергу на малозабезпечених, і вдалося для понад 2 мільйонів громадян підвищити пенсії за поріг у 2000 грн. Про це розповіла міністр соціальної політики України Марина Лазебна виданню «Вголос».

«Ми розуміємо, що цього недостатньо, але це перші кроки», — запевнила чиновниця. Вона розповіла, що 1,5 млн пенсіонерів старших за 80 років отримали щомісячне підвищення до пенсії в середньому у розмірі 500 грн; 10,6 млн пенсіонерів і одержувачів соціальної допомоги, розмір пенсій і виплат для яких не перевищував 5000 грн, отримали одноразову грошову допомогу в розмірі 1000 грн; для 8,4 млн у травні було проіндексовано пенсії.

«Що буде ще цього року? Якщо буде підвищено мінімальну заробітну плату, то зросте і мінімальна гарантія для осіб 65 років і старше, якщо у жінки є стаж 30 років, а у чоловіків — 35 років. Мінімальна пенсійна виплата у цих людей становитиме 2 тисячі гривень», — обіцяє Лазебна.

Друге підвищення планується на грудень 2020 року, і пов’язано з підвищенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

«Тоді мінімальна пенсія становитиме тисячу сімсот шістдесят дев’ять гривень. Надбавки, підвищення за понаднормовий стаж — все, що прив’язане до прожиткового мінімуму, також буде перераховано», — розповіла міністр.

2021 року відбудеться декілька етапів підвищення пенсій. «У січні і липні 2021 після запланованого підвищення мінімальної зарплати виросте і мінімальна пенсія для осіб старших за 65 років зі стажем 30-35 років, і складе 2400 грн і 2600 грн відповідно.

«Також я намагатимусь домогтися того, щоб у березні 2021 була планова індексація пенсій і включити до неї максимально ті категорії пенсіонерів, пенсії яких зараз не підпадають під індексацію. Друге — ми плануємо програми підвищення пенсій для осіб старших за 75 років», — пояснила Марина Лазебна.

У той час, коли економісти з побоюванням дивляться на плани уряду збільшити рівень перерозподілу бюджетних коштів у країні, бізнес, м’яко кажучи, не в захваті.

Надія БЕДРИЧУК, член Наглядової ради Української ради бізнесу, виконавчий директор Асоціації прямих продажів:

— Необхідність підвищення пенсій ніхто не заперечує, на ці гроші справді прожити не можна. Але ми знаємо, що Пенсійний фонд дотується з бюджету, а бюджет у період карантину наповнюється мляво. Тому нам потрібно або чекати емісії (включення горезвісного «друкарського верстата»), або символічного підвищення, яке мало хто з пенсіонерів відчує.

Але ця новина ще раз повертає нас до теми пенсій і зарплат. На кожного працюючого припадає один пенсіонер. Це означає більше податкове навантаження на зарплати (і тоді зарплати йдуть у тінь, в «конверти») і хронічно низьку пенсію в порівнянні із зарплатами. Тому бізнес в особі Української ради бізнесу виступає за реформу податків на зарплати — вони мають бути знижені, щоб вивести їх з тіні, а бюджет збалансувати за рахунок скорочення неефективних витрат і модернізованих податків на активи. Збереження статусу-кво тільки погіршує ситуацію.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати