Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

...I для бабусі — інтернет

Реалізується проект «електронне місто»
14 серпня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Судячи з усього, наступного року в цьому маленькому містечку за 30 кілометрів від Києва з’являться технології, яких ще немає в жодному іншому місті України. Принаймні, таку амбітну мету поставила собі місцева влада Українки й Асоціація міст України, розпочавши роботу за проектом «Електронне місто. Муніципальна інформаційна система», який став переможцем Всеукраїнського конкурсу інновацій для розвитку місцевого самоврядування. В Українці до кожної будівлі та квартири підведуть оптоволоконну мережу. Тож iнтернет, ІР-телефонія, цифрове ТБ стануть доступними кожному...

Для початку робіт з бюджету вже виділили 3,2 мільйона гривень. Виконавцем буде компанія «Квазар-Мікро», яка виграла відповідний тендер. Вартість проекту — 15 мільйонів гривень. Усі роботи планують закінчити за вісім місяців, а після цього, як запевняє місцеве керівництво, система (мережа, обладнання та програмне забезпечення) буде передано від власника (міської ради) на баланс новоствореному комунальному підприємству.

«Без інтеграції в інформаційне, електронне суспільство, без сучасних електронних засобів доступу до інформації та організації управління за допомогою інформаційних технологій ані ефективне управління містом, ані його розвиток неможливі. Отже, було визначено мету: створення сучасної електронної системи, за допомогою якої можна організувати виконання будь-яких стратегічних завдань...», — говорить заступник міського голови Олексій Бичков. Він стверджує, що за допомогою таких інновацій мешканці Українки зможуть контролювати роботу місцевої влади, робити покупки та сплачувати різноманітні рахунки, замовляти ТБ-програми в зручний для себе час і навіть мати доступ до шкільного журналу власних дітей... До того ж ІР-телефонія надасть можливість безкоштовно телефонувати в межах України, а за кордон — значно дешевше, ніж сьогодні. Безпосередньо місцевій владі, за словами Бичкова, найсучасніша електронна мережа допоможе оперативніше вести документообіг, звітність тощо.

Міський голова Українки Павло Козирєв у розмові з журналістами назвав цей проект цінним не лише для громадян Українки, а й для всіх, особливо малих міст нашої держави як модель електронного управління. Він відзначає, що цей проект працює на випередження, тобто майбутні покоління жителів міста оцінять нинішні старання місцевої влади. За його словами, подібні проекти буде згодом реалізовано в усій країні...

Та не все так гладко... Зокрема багато хто задається питанням: «А навіщо все це містечку з населенням близько 15 тисяч? Чи доцільно витрачати на чиюсь «рожеву мрію» чималі бюджетні кошти?». Очевидно, про це задумались і в обласній раді, адже нею було прийнято рішення призупинити фінансування даного проекту. «Вони виявили небажання співпрацювати з нами...», — констатує Бичков. Про недоцільність такого дорогого проекту в Українці говорять і оператори кабельного ТБ та інтернету, мовляв там просто нема для кого це робити, адже більшість населення — пенсіонери... Проте міський голова стверджує, що Українка — одне з найбільш комп’ютеризованих міст нашої держави, де вже зараз доступ до iнтернету має кожна сьома квартира. Він упевнено заявляє, що будівництво завершать успішно, адже є чіткий план його реалізації. Що ж до фінансування, то його, на думку Козирєва, обов’язково мають відновити. Гадаємо, мер має рацію хоча б тому, що не живе учорашнім днем.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати