Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iнвестори перестають «тікати» з України

Експерт: «Це означає, що економіка досягнула «дна» і розпочинається певна стабілізація»
27 серпня, 11:51
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Від початку року падіння капітальних інвестицій в Україні сповільнилося до 9,2%. Для порівняння, в першому кварталі падіння склало 14,8,%, а за підсумками 2014 року — 21,4%. Про це повідомляють в Державній службі статистики.

Згідно із даними відомства, за період із січня по червень цього року було освоєно 98,72 мільярда гривень капітальних інвестицій (без урахування тимчасово окупованих Криму, м. Севастополя та частини зони проведення АТО).

У регіональному розрізі найбільше скорочення капінвестицій зафіксовано в зоні конфлікту в Донецькій і Луганській областях — на 66,5% та 86,8% відповідно (56% і 60,8% минулого року). До п’ятірки найбільш непривабливих для інвесторів регіонів також входять Полтавська (спад на 42,6%), Івано-Франківська (34,2%) та Запорізька (31,7%) області.

Зростання інвестицій зафіксовано в Києві — на 28,3% та ще п’яти областях: Волинській — на 75,1%, Хмельницькій — на 23,1%, Сумській — на 13,5%, Миколаївській — на 3,1%, Київській — на 1%.

У галузевому розрізі найбільше падіння капітальних інвестицій в першому півріччі сталося у сфері тимчасового розміщення і організації харчування — на 37,5%, промисловості — на 28,1%, оптової і роздрібної торгівлі — на 25,9%, транспорту, поштовій і кур’єрській діяльності — на 24,1%, фінансовій і страховій діяльності — на 21,3%, будівництві — на 20,6%, операціях з нерухомістю — 20,9%.

Водночас, зазначають у відомстві, завдяки конкурсу на 3G і розвитку програмного аутсорсингу, зростання зафіксоване у сфері інформації і телекомунікацій — в 4 рази, а також в держуправлінні і обороні — в 2,1 разу, в мистецтві, спорті і відпочинку — на 67,5%, в освіті — на 40,2%, в охороні здоров’я і сільському господарстві — на 9,7—9,6%.

Кошти іноземних інвесторів склали в січні-червні цього року 4,1%, тоді як минулого року цей показник становив 2,7%.

Про те, чи означає така тенденція оздоровлення української економіки, «День» запитав у голови Комітету економістів України Андрія НОВАКА:

— Сповільнення темпів падіння економічних показників в Україні пояснюється дуже просто: падіння української економіки досягнуло свого «дна» і тепер ми будемо бачити сповільнення темпів падіння як і ВВП, так і окремо по галузях (промисловості, аграрного сектору) і капітальних інвестицій. Спочатку буде зниження темпів падіння, потім буде певна стабілізація і вже через рік чи два ми зможемо розраховувати на поступове зростання економічних показників. Але тільки за умови, якщо далі не буде продовжуватись війна.

В Україні практично всі сфери економічної діяльності є дуже привабливими для інвестування. Найбільш привабливими є ті сектори, які є конкурентними на світовому ринку. Це, перш за все, — аграрний сектор, металургія, хімія і сектор ІТ.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати