Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iталійці освоять чорноморський шельф

Михайло ГОНЧАР: Співпраця з Eni — це додатковий козир у грі за енергетичну незалежність України
10 вересня, 11:41
МИХАЙЛО ГОНЧАР

Італійська Eni хоче видобувати нафту і газ в Україні. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький під час години запитань до уряду у Верховній Раді. За його словами, одна з найбільших в Європі вугледобувних компаній уже подала заявку на видобуток вуглеводнів на мілководних ділянках шельфу. Крім того, зараз Eni та британська нафтогазова компанія Cadogan готуються закласти свою першу свердловину з розвідки сланцевого газу в Україні.

Прихід ще одного потужного міжнародного гравця в енергетичний сектор України вписується в оновлену стратегію розвитку галузі. Нагадаємо, Україна націлилася на диверсифікацію енергопостачань і збільшення власного газовидобутку. Проект оновленої Енергетичної стратегії України передбачає зростання річного внутрішнього видобутку газу до 2030 року більш як удвічі — з видобування 20 мільярдів кубічних метрів до 44,4 мільярдів кубічних метрів і скорочення його імпорту до 5 мільярдів кубометрів. Зростання видобутку газу, згідно з планами, відбуватиметься за рахунок освоєння глибоководної частини шельфу Чорного моря, оцінки запасів якого варіюють від 4 трлн до 13 трлн кубічних метрів, а також сланцевого газу, газу щільних пластів і вугільного метану. Нагадаємо, за шість місяців поточного року Державне акціонерне товариство «Чорноморнафтогаз» видобуло на шельфі Чорного та Азовського морів 735,9 мільйона кубічних метрів газу, що на 35,6% більше з показників січня — червня 2012 року. До кінця року компанія сподівається наростити видобуток на 40%.

Чи допоможе Eni реалізувати Україні ці плани? Які труднощі можуть виникнути на шляху українсько-італійської газової співпраці? Про це «День» запитав директора енергетичних прогарм центру «Номос» Михайла ГОНЧАРА:

— Eni — відома компанія, яка володіє технологіями видобутку вуглеводнів на шельфах, глибоководних зонах. Її прихід в Україну — це, радше, реакція на появу в Україну інших потужних транснаціональних енергетичних компаній, як «ЕксонМобайл» та «Шелл», які в консорціумі хочуть розробляти Скіфську ділянку Чорного моря. Якщо приходить декілька потужних гравців у певному секторі, то це важливий індикатор для інших гравців, і вони намагаються встигнути до розподілу пирога. Хоча ніхто не впевнений, що там вдасться знайти щось грандіозне. Проте, з огляду на певний успіх «ЕксонМобайл» у румунській частині Чорного моря, перспективи в українській є. Ще позаминулого року Еnі засвітилася в Україні у проекті видобутку сланцевого газу в західних областях України, коли купила кілька ліцензій ділянок в однієї компанії. Поки що ж її заявка свідчить про наміри працювати в Україні, але до практичної роботи мине чимало часу. Зараз до нашої країни заходить видобувний підрозділ Eni, і більше говорити ні про що. Не варто забувати, що Eni завжди співпрацювала з російськими компаніями і її головний тамтешній партнер — «Газпром». Однак зараз бізнес із «Газпромом» не такий вигідний для Eni, за винятком її технологічного підрозділу — компанії «Сайпен», яка має серйозні підрядні контракти в будівництві Блакитного й Північного потоку. Це багатомільярдні контакти, і Eni орієнтована на Росію. Отут і виникає цікаве питання: бізнес із «Газпромом» більше не такий привабливий для європейських компаній, як кілька років тому, оскільки цінова політика «Газпрому» не гнучка і європейські компанії зазнають збитків у торгівлі газом. Чи зуміє Україна схилити на свій бік Eni і стати для неї цікавішою, аніж російський партнер? Це залежить від реалізації очікуваних газових перспектив на чорноморському шельфі. Зараз ідеться про витрати коштів на проведення пошукових геологорозвідувальних робіт. Якщо ці роботи завершаться серйозними відкриттями на шельфі чи з видобування нетрадиційного газу на суходолі, то перевагу отримає бізнес. Навряд, щоб Eni була агентом «Газпрому». Ймовірно, співпраця з Eni — це додатковий козир у грі за енергетичну незалежність України. Адже можуть відкрити й освоїти нові вуглеводневі газові родовища. А розробка додаткових газових ресурсів надасть нам можливість покращити газовий баланс країни за рахунок газу, який видобувають на суходолі чи шельфі. На мою думку, чим більше гравців світового рівня заходитиме в Україну, тим більша ймовірність успіху цих проектів. Результати співпраці з Eni Україна зможе відчути не раніше, аніж наприкінці 2020-х років.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати