Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Яким буде курс гривні до Нового року?

Експерт: «...розворот може статися будь-якої миті»
04 грудня, 10:49
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Масштабний приплив валюти до країни сприяє зміцненню гривні. Якщо на початку року це були високі гривневі ставки  (понад 21%), то навіть за поточного зниження прибутковості (нижче 13%) попит значно випереджає пропозицію. До того ж сприяє зміцненню гривні повернення до країни капіталу в очікуванні великої приватизації, відкриття ринку землі та концесійних проектів. Заяви про деескалацію військового конфлікту на Донбасі також відкривають можливість для великих інвестиційних проектів.

«Ринок перебуває в режимі зовнішнього впливу. При цьому навіть внутрішні негативні новини та заяви політиків, не  впливають на динаміку ринку. Складається враження, що на Україну відкриті великі інвестиційні ліміти і не всі ще інвестори зайшли в позиції. Але гривня дуже чутлива до цієї динаміки, тому розворот може статися  будь-якої миті», — зауважує керівник відділу аналітики Forex Club Андрій Шевчишин.

Якщо приплив іноземної валюти до країни збільшиться, курс гривні може знизитися до 24 гривень за долар. Коли західні країни підуть на різдвяні канікули, ймовірно, валютний ринок відчуватиме брак пропозиції, що супроводжуватиметься зниженням гривні і зміцненням долара США. «Як тільки приплив інвестицій в облігації внутрішньої державної позики уповільниться, гривня розвернеться і повільно знижуватиметься у пошуках рівноважних рівнів — 26—27 гривень за долар США. Якщо інвестиції почнуть відходити з країни, гривня знизиться  таким же чином, як і зміцнилася», — прогнозує Андрій Шевчишин.

За словами експерта, валютний ринок останнім часом має низьку залежність від фінансування МВФ, проте чинник відновлення співпраці може  підтримати гривню та поліпшити інвестиційний рейтинг країни. Але у Фонду, як писав «День», залишаються запитання до стійкості банківського сектора, а також до формату відкриття ринку землі та антикорупційної політики.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати