Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Контроль у повітрі й на воді

Херсонські прикордонники показали, як патрулюють за допомогою новітніх засобів
07 червня, 11:02

З початку 2018 року прикордонники Херсонського та Бердянського загонів Азово-Чорноморського регіонального управління ДПСУ виявили майже 17 тонн живих водних ресурсів, спійманих за допомогою орієнтовно 200 знарядь незаконного лову та 14 км сіток. Браконьєри часто не гребували й червонокнижною здобиччю: осетром, білугою та іншими видами риб.

Оскільки в обов’язки прикордонників входить і контроль за порушенням правил використання об’єктів тваринного світу, зокрема незаконного промислу в акваторіях морів і річок, які входять до контрольованих районів Херсонщини, стражі кордону показали, як протидіють браконьєрству за допомогою новітніх засобів на берегах і водах Дніпровсько-Бузького лиману.

Один із таких — безпілотний авіаційний комплекс Spectator-M, розроблений студентами Київського політехнічного інституту. На озброєнні в українських силових структур цей безпілотник перебуває з 2015 року. Віднедавна бійці відділення повітряної розвідки Херсонського прикордонного загону теж використовують новітній апарат для спостереження за контрольованими районами. Хлопці кажуть, що авіаційний комплекс значно підвищує ефективність патрулювання і дає можливість охоплювати значні території без необхідності фізичної присутності.

Літак хоч і невеликий (вага всього 7 кг), але його запуск і управління — не просто забавка на дистанційному пульті. Деякий час чекаємо дозволу на виліт від Украероцентру. Щойно небо над нами «чисте», двоє бійців беруть Spectator-M під крила, кріплять до спеціального тросу, натягують його і відпускають апарат у небо.  На висоті 200 м бійці перевіряють справність усіх камер і передачу даних із безпілотника, після чого йому прописують маршрут і відправляють у розвідку. Під час польоту оператор спостерігає за ситуацією на воді і суші з висоти 500  — 600 м. Для обслуговування даного комплексу потрібно 5 людей.

«Цей літак виконує повітряну розвідку берегової лінії, моря та інших територій. Завдяки великому радіусу польоту до 20 км цього року ми неодноразово виявляли браконьєрські сітки, ятри та інші знаряддя незаконного лову. Також човни та людей, — каже начальник відділення повітряної розвідки Херсонського прикордонного загону, який спілкується з нами в балаклаві і просить не називати його ім’я. — За час використання Spectator-M в Україні жодного разу апарат не був збитий».

Саму акваторію Дніпровсько-Бузького лиману прикордонники патрулюють на малому катері. Разом із двома членами екіпажу ми пройшлися з десяток кілометрів уздовж водойми. Браконьєрів не знайшли. Бійці кажуть, що незаконний вилов періодично фіксують, але останнім часом за цей напрямок взялася і водна поліція, і рибохорона, і представники нацпарку «Нижньодніпровський». Відтак і браконьєрів поменшало. Або вони стали винахідливішими.

Риболовецький промисел у лимані офіційно відкрився шостого червня. До цього тривала заборона на лов усіх видів риб через нерест. До відкриття професійного сезону рибалки на причалі пофарбували свої човни і підготували знаряддя. А відсутність «гарячої» картинки у вигляді погоні за умовними браконьєрами компенсував прекрасний краєвид на найвищий в Україні Аджигольський маяк.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати