Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / ЕКОНОМІКА

16 листопада, 00:00

Органи влади не поспішають управляти підприємствами

Нацагентство з управління державними корпоративними правами передало центральним і місцевим органам влади 190 об'єктів із понад 2000, що підлягають передачі їм у безпосереднє управління, повідомляє Інтерфакс-Україна. На думку джерела агентства, основною причиною низьких темпів передачі держпакетів акцій в управління органам влади є бажання останніх управляти лише підприємствами, що ефективно працюють. Фактично міністерства, відомства та місцеві держадміністрації блокують підготовку пропозицій, умов і завдань щодо управління державними корпоративними правами.

Відносини з МВФ не зазнають змін

Відставка директора-розпорядника МВФ Мішеля Камдессю не призведе до загострення чи погіршення відносин між Україною та цією міжнародною фінансовою організацією, заявив УНІАН голова Нацагентства України з розвитку та європейської інтеграції Роман Шпек. Він повідомив, що на початку грудня в Україні буде проведено конференцію за участю представників українського уряду, МВФ, Світового банку щодо проведення структурних реформ в Україні, на якій обговорюватимуться питання функціонування ринку товарів і послуг під час реформування енергетичного сектора та сільського господарства, а також питання фінансової підтримки міжнародними фінансовими організаціями нашої країни.

Девальвація гривні не вплине на інфляцію?

Падіння курсу гривні в першій половині листопада, пов'язане з президентськими виборами, не вплине на показник листопадової інфляції, повідомив Українським новинам міністр економіки Василь Роговий. «Ми поки не бачимо підстав вважати, що це (падіння курсу гривні на початку листопада) сильно вплине на листопадову інфляцію. Очікується інфляція в листопаді 1-2%. Максимум 2%», — сказав В.Роговий. З початку листопада офіційний курс гривні знизився на 2,6% (з 4,5096 грн./$1 на 1 листопада до 4,6264 грн./$1 на 11 листопада).

План податкових надходжень під загрозою зриву

Голова Державної податкової адміністрації Микола Азаров вважає, що нині в Україні склалася загрозлива ситуація з виконанням плану податкових надходжень у четвертому кварталі 1999 р., повідомляє Інфобанк. Він мотивує свої побоювання тим, що упродовж січня-жовтня Кабмін надав надто велику кількість відстрочок з погашення боргів перед бюджетом. Загальна сума відстрочених боргів сягає, за твердженням М.Азарова, 1,8 млрд. грн. Приблизно 90% з них мають бути сплачені в останні дні грудня. Оскільки більш як половина підприємств, яким надано відстрочки (на умовах безвідсоткового податкового кредиту й вчасного внесення поточних платежів), уже порушили умови, то голова ДПА сумнівається, що вони здатні будуть розквитатися з боргами до кінця 1999 року.

Уряд хоче пом'якшити вимоги до інвесторів

Уряд розглядає можливість зменшення нижньої межі інвестицій у вітчизняне автомобілебудування, при якій інвестор отримує значні податкові пільги, повідомив перший віце-прем'єр-міністр Анатолій Кінах під час відвідин заводу «Мотор-Січ» (Запоріжжя). Зараз ця межа встановлена на рівні $150 млн. Саме такий обсяг інвестицій в автомобілебудівну галузь України задекларувала корейська корпорація «Деу» при заснуванні спільного підприємства з запорізьким заводом «АвтоЗАЗ», повідомляє УНІАН. Як зазначив А.Кінах, зараз готуються документи щодо започаткування аналогічного інвестиційного проекту з виробництва вантажних автомобілів в Україні. Учасниками цього проекту повинні стати італійська група Iveco, запорізький завод «Мотор-Січ», кременчуцька компанія «АвтоКрАЗ» та Європейський банк реконструкції і розвитку.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати