Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Місія МВФ розпочала роботу в Україні

Експерт: «За підсумками цього візиту навряд чи прийматимуться фінальні рішення по перегляду Меморандуму»
13 травня, 11:50

Учора до Києва прибула чергова місія Міжнародного валютного фонду. «Як повідомлялося раніше із посиланням на офіційного представника МВФ Джері Райса, робота місії продовжиться впродовж двох-трьох тижнів», — зазначили в Інтерфакс-Україна.

Як відомо, протягом цього року уряд планує отримати від МВФ ще три транші — близько 1,63 мільярда доларів кожен. Утім, однією з ключових умов МВФ для надання другого траншу є досягнення домовленостей із кредиторами про часткову реструктуризацію зобов’язань України за єврооблігаціями. Нагадаємо, що наприкінці квітня вже відбулася одна зустріч представників Мінфіну із кредиторами, після якої Арсеній Яценюк заявив про намір України реструктуризувати 15 із 70 мільярдів доларів зовнішнього боргу України.

«День» поцікавився, що змусило приїхати представників МВФ майже на три тижні раніше, і наскільки вірогідним є надання Україні другого траншу без домовленостей по реструктуризації боргу.

Андрій БЛIНОВ, економіст, керівник проекту «Успішна країна»:

— Як мені відомо, це не та оціночна місія, яка мала прибути після 28 травня. Це лише консультативна місія, яка, як мені відомо, наразі працює із питаннями, пов’язаними із реструктуризацією боргу та виконанням Україною Меморандуму про економічно-фінансову політику з МВФ.

Наскільки розумію хід того, що відбувається, місія, яка буде оцінювати і здійснювати традиційний перегляд Меморандуму, що відбувається раз на три місяці, відбуватиметься, в будь-якому разі, за результатами переговорів по реструктуризації зовнішнього боргу України. Але не можу сказати точно, коли це буде.

Не виключено, що українські умови по реструктуризації не буде прийнято світовими компаніями, які утримують український борг. Це, відповідно, вимагатиме консультацій із МВФ. Хоча я не думаю, що за підсумками цієї місії навряд чи прийматимуться фінальні рішення по перегляду Меморандуму.

Гадаю, робота цієї місії певною мірою означає те, що Україна планує погодити із МВФ нові умови, які вона пропонуватиме кредиторам. Зокрема, питання пов’язані з тим, що утримувачі українського боргу не бажають списувати частину боргу, яке наполегливо пропонував Мінфін. Ситуація із «Укрексімбанком», коли було запропоновано підвищення відсоткової ставки, показує, що фактично мова сьогодні йде про те, що списання боргу не є прийнятним для кредиторів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати