Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Львівщині шахтарі перекрили дорогу в «ЄС»

Гірник із шахти «Степова»: «Вугілля ми відвантажуємо, а грошей не бачимо»
13 січня, 10:54
ФОТО ПАВЛА ПАЛАМАРЧУКА

Гірники ДП «Львіввугілля» продовжують акції протесту, які розпочали 2 січня у зв’язку з невиплатою зарплат за листопад і грудень 2015 року. Керівництво «Львіввугілля» обіцяло виплатити зарплату до різдвяних свят. Проте працівники ДП «Львіввугілля» отримали лише 24% заробленого за листопад, і тому близько трьохсот шахтарів провели 12 січня черговий мітинг на центральній площі міста Червонограда Львівської області. Вони вимагали погашення заборгованої зарплати та стабільного фінансування у 2016-му. А також мітингувальники перекрили автотрасу державного значення Львів-Рава-Руська поблизу  села Смереків Жовківського району.

Прокуратура Львівської області відкрила кримінальну справу за фактом невиплати заробітної плати шахтарям держпідприємства «Львіввугілля». Львівська ОДА повідомила: «На погашення заборгованості із зарплати працівникам вугільної галузі у держбюджеті на 2016 рік передбачено близько 500 млн гривень. Ці кошти, зокрема, дозволять розрахуватись із шахтарями ДП «Львіввугілля» за листопад та грудень».

У прес-службі Львівської ОДА повідомила: «Станом на сьогодні, гірникам Львівщини погасили заборгованість за жовтень, а також виплатили частину боргів за листопад — 17 млн грн. Таким чином, залишок невиплаченої заробітної плати за листопад становить 78,2 млн грн. Щодо заробітної плати за грудень, то, згідно із колективним договором, термін її виплати спливає 20 січня 2016 року».

Шахтарі не під запис кажуть, що уже не вірять обіцянкам про виплату зарплати.  На їх звернення і прохання отримати зароблені кошти керівництво шахти не реагує, каже, що грошей немає, і пропонує свій альтернативний вихід — звільнення. «Вугілля ми відвантажуємо, а грошей не бачимо, — кажуть на умовах анонімності гірники з шахти «Степова». — Обладнання нового та нормальних умов для праці немає уже багато років, модернізаційні процеси взагалі не відбуваються». Як жити далі працівники не знають, та як годувати свої сім’ї — незрозуміло.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати