Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Новий маніфест порятунку світу

Засновник Всесвітнього економічного форуму пообіцяв, що курорт у Давосі цього року стане «майстернею, а не говорильнею»
16 січня, 18:28
ФОТО REUTERS

У вівторок, 21 січня, швейцарський гірськолижний курорт Давос знову прийматиме учасників Всесвітнього економічного форуму. Захід збере в одному місці глав держав, урядів, міжнародних організацій, а також впливових бізнес-лідерів. Чого від форуму чекає Україна, УНН розповів член наглядової ради Офісу із залучення та підтримки інвестицій UkraineInvest Данило Білак.

За його словами, престижність заходу зростає з року в рік.

«Форум стає все більш цікавий іноземним інвесторам, і не тільки. Йдеться про політиків, урядовців. Бо, по-перше, зростає сама якість проведення заходу. Так, у межах форуму слово мають професійні й досвідчені комунікатори, що дає можливість учасникам заходу набути нового досвіду, обмінятися думками», — каже Білак.

Найвище керівництво України традиційно бере участь у форумі. Цей рік — не виняток. Цього року Україну в Давосі представлятимуть Президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Олексій Гончарук, голова фракції «Слуга народу» у ВР Давид Арахамія, а також великі бізнесмени, зокрема Юрій Косюк, Рінат Ахметов, Вадим Новінський, Василь Хмельницький і Віктор Пінчук.

Тема Давосу цього року — капіталізм стейкхолдерів (або капіталізм в інтересах стейкхолдерів) і новий Давоський Маніфест, розміщений на честь 50-тиріччя Форуму.

Давос закріплює і робить глобальним тренд, початок якому поклав Американський круглий стіл бізнесу (US Business Round table) і його 181 топ-менеджер переосмисли мету корпорацій і заявили про капіталізм в інтересах не акціонерів, а стейкхолдерів.

Раніше при слові «стейкхолдер» все рівно думали про акціонерів. Ці часи пройшли, тепер благополуччя та життя корпорацій залежить від багатьох стейкхолдерів: співробітників, громад, з якими мають співпрацювати компанії, клієнтів.

Змінюється модель роботи корпорацій, а саме  нести цінність клієнтам, інвестувати у співробітників, етична та справедлива співпраця з постачальниками, підтримка громад на території присутності, створювати цінність для акціонерів. І в цій моделі кожен стейкхолдер важливий. Все це прописали в Америці.

Клаус Шваб підтвердив, що орієнтація на стейкхолдерів була у основі створення Всесвітнього економічного Форуму.

4 січня був опублікований Давоський маніфест-2020 року, який дає уявлення про капіталізм зацікавлених сторін, що зачіпає цілий ряд важливих питань нашого часу, включаючи справедливе оподаткування, нульову терпимість до корупції, оплату праці керівників, повагу прав людини.

При цьому п’ять найбільших світових ризиків є екологічними — вперше за піввікову історію економічного форуму в Давосі. Зокрема, йдеться про кліматичні катастрофи, втрати біорізноманіття та руйнуванні наземних і водних екосистем.

Клаус Шваб пояснив, що мається на увазі під головною темою 2020 року: бізнесу необхідно думати не тільки про отримання максимального прибутку, а й використовувати свої ресурси, щоб за участю урядів і громадянського суспільства вирішувати основні питання цього десятиліття.

«Бізнес повинен активно робити внесок у створення більш цілісного та сталого світу», — заявив засновник Всесвітнього економічного форуму.

Довгостроковим ризиком також є нездатність урядів адаптуватися до зміни клімату і антропогенного збитку для навколишнього середовища. Як приклад, наводяться екологічні злочини, розлив нафти і радіоактивне забруднення.

Всесвітній економічний форум на традиційній щорічній зустрічі в Давосі розпочне виконувати дві глобальні ініціативи, заявив Шваб.

Одна з ініціатив — глобальна освітня програма, яка дозволить навчити один мільярд осіб по всьому світу. Друга — висадка по всьому світу одного мільярда дерев.

Головним пріоритетом 2020-х творець ВЕФ назвав реставрацію екосистеми, щоб «залишити міцну спадщину для майбутніх поколінь».

За словами Шваба, світ знаходиться в «надзвичайному стані» через кліматичну кризу і торгові війни, тому форум у 2020 році стане «майстернею, а не балаканиною».

В цілому організатори позначили шість ключових пріоритетів розвитку світу: економіка (усунення довгострокового боргового тягаря), технології (як піти від глобальної «технологічної війни»), суспільство (як навчити мільярд осіб новим професіям і забезпечити їм дохід), геополітика, промисловість (створення моделей в умовах промислової революції 4.0), екологія (ризики зміни клімату).

У світовій економіці ростуть ризики наступних стагнацій: на розвиток тисне мікроекономічна нестабільність і фінансова нерівність, вважає ВЕФ.

Основними ризиками 2020-го учасники опитування Всесвітнього економічного форуму назвали «економічні конфлікти» та «внутрішню політичну політику». Незадоволення тим, як уряди справляються із економічними та соціальними проблемами, призвело до протестів у різних країнах світу: наприклад, у Чилі, Болівії та Лівані.

Під час економічного форуму в Давосі будуть розпочаті глобальні освітянські програми, а також ініціатива з висадження одного мільярда дерев по всьому світу, запевнив засновник Всесвітнього економічного форуму.

Цього року участь в Давоському форумі візьмуть близько трьох тисяч чиновників зі 117 країн, включаючи 53 глави держав і урядів.

Приїде Трамп, Меркель, Курц, президент Іраку Бархам Салех, глава уряду Нідерландів Марк Рютте, президент Польщі Анджей Дуда, іспанський прем’єр Педро Санчес, а також голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Також на форум приїдуть лідери різних міжнародних організацій, серед яких — генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, генсек НАТО Єнс Столтенберг, гендиректор Світової організації торгівлі, генсек Інтерполу, гендиректор Всесвітньої організації охорони здоров’я, генсек ОПЕК.

Як одна з головних геополітичних тем заявлена деескалація на Близькому Сході.

Від поїздки на економічний форум відмовився прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон, оскільки має намір «продовжити реалізацію пріоритетів британського народу». Також Джонсон заборонив своїм міністрам відвідувати форум у Давосі.

Російську делегацію на форумі очолить міністр економічного розвитку Максим Орєшкін.

Крім того, в Давоському форумі-2020 візьмуть участь понад 1,6тисячі бізнесменів і понад 120 представників молодіжних організацій.

Крім того, ВЕБ відвідають десять представників молодого покоління у віці до 20 років. Із них тільки двоє представлять європейський континент — екоактівістка Грета Тунберг зі Швеції та ірландець Фіон Феррейра, який винайшов спосіб видалення мікропластика з води з використанням феррорідини.

В цілому організатори позначили шість ключових пріоритетів розвитку світу: економіка (усунення довгострокового боргового тягаря), технології (як піти від глобальної «технологічної війни»), суспільство (як навчити мільярд осіб новим професіям і забезпечити їм дохід), геополітика, промисловість (створення моделей в умовах промислової революції 4.0), екологія (ризики зміни клімату).

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати