Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Офшорна екзотика і деофшорна романтика

Нацбанк доповів, що «податкові укриття» для мільярдерів уже закриті
11 травня, 11:09
ФОТО РЕЙТЕР

Така фінансово-економічна категорія, як офшори, яка ще нещодавно вважалася такою, що відповідає світовому правопорядку, сьогодні близька до того, щоб виявитися поза законом. Понад 300 відомих економістів підписали й відправили прем’єр-міністрові Великобританії Девіду Кемерону й іншим главам держав звернення, в якому йдеться про необхідність припинення діяльності офшорних зон. У листі наголошують, що офшори лише збільшують рівень корупції у світі й допомагають міжнародним корпораціям отримувати фінансові вигоди за рахунок інших. Його опублікували напередодні відкриття цього тижня в Лондоні конференції із боротьби з корупцією. Серед підписантів цього документа лауреат Нобелівської премії Ангус Дітон, колишній головний економіст Міжнародного валютного фонду Олів’є Бланшар, професор університету Сассекса Маріана Маццукато.

Чи треба нагадувати, що місяць тому до ЗМІ потрапили мільйони документів панамської юридичної фірми Mossaсk Fonseca? Вони свідчать, що ця компанія у низці випадків допомагала клієнтам відмивати гроші, уникати санкцій і ухилятися від податків. У панамському досьє згадуються 72 нинішні або колишні глави держав, а також високопоставлені чиновники, бізнесмени й діячі культури. І це в країні, яка, як стверджують експерти, не входить до першої десятки офшорів, закритих для регулюючих органів. А що б сталося, якби раптом відкрилися документи й цієї десятки? З упевненістю можна стверджувати, що відставки почалися б зі швидкістю падаючих кісточок доміно. Причому скрізь. За винятком хіба що Росії й України.

За даними дослідження, яке провів професор Колумбійського університету Джеймс Генрі, з країн, що розвиваються, зокрема Росії й Китаю, на кінець 2014 року було виведено понад $12 трильйонів, з них $1,3 трильйона — з Росії. Як пише РБК з посиланням на The Guardian, дослідження проводилося протягом останніх 18 місяців, у ньому використовувалися офіційні дані міжнародних організацій, зокрема МВФ і ООН. Генрі заявив The Guardian, що, відповідно до дослідження, мотивацією для виведення коштів в офшори є не лише ухиляння від податків. Злочинці й корупціонери також використовують офшори, щоб приховати свої гроші.

Він додав, що «податковими укриттями» слугують не лише такі екзотичні місця, як Кайманові острови, де можна ефективно приховати капітал, а й деякі штати Америки, наприклад, Делавер, де можна відкрити компанію, не повідомивши даних кінцевих бенефіціарів. У середньому, за даними дослідника, відтік капіталів в офшори з країн, що розвиваються, починаючи з 2010 року зростав на 8% щороку, а в Росії й Китаї — на 9%. Він передбачає, що це пов’язано з  економічною й політичною нестабільністю.

Думається, офшорне зростання у 9% можливе і в Україні, причому з тих же причин. А ще тому, що звички пограти на офшорному полі не цураються керівники нашої країни як старого, так і нового зразка. Зокрема, в панамських документах зустрічаються не лише прізвища екс-прем’єра Павла Лазаренка або британського бізнесмена, що працює в Україні, власника газети Kyiv Post Мохаммада Захура, а й нинішнього Президента України Петра Порошенка.

Як повідомляло видання Deutsche Welle, матеріали Mossaсk Fonseca свідчать, що фінансові і юридичні консультанти українського лідера створили кілька офшорних компаній на Британських Віргінських островах, Кіпрі й у Нідерландах, куди були виведені активи компанії Roshen, щоб не сплачувати в Україні податків з продажів. «Крім того, зазначають дослідники, Порошенко, можливо, ще кілька разів порушив українське законодавство. Зокрема, глава держави не указав свою нову офшорну компанію у фінансовій декларації за 2014 рік. Немає відомостей про неї й у деклараціях за 2015 рік. Хоча, за інформацією міжнародних журналістів-дослідників, станом на 8 грудня 2015 року Порошенко залишався прямим власником акцій фірми Prime Asset Partners Ltd, зареєстрованої на Британських Віргінських островах», — зазначає DW.

А The Guardian підкреслює, що «Президент України Петро Порошенко створив таємну офшорну компанію на Британських Віргінських островах 21 серпня 2014 р., коли на Донбасі точилися запеклі бої під Іловайськом. Крім того, записи свідчать, що Порошенко є єдиним акціонером фірми, пише видання.

Газета The Washington Post, раніше відтворила коментар лідера Радикальної партії Олега Ляшка у Facebook: «Маючи рахунки своєї компанії в офшорах, Порошенко, можливо, не збагатився більше, ніж попередня влада. Можливо, навіть «заощадив» на податках менше, ніж заробляє Демчишин на газових потоках або Чугунников на нелегальному видобутку бурштину. Але своїми діями Порошенко обікрав Україну в іміджевому плані набагато більше. Адже ніхто не захоче давати кредит країні, Президент якої не сплачує податки. Жоден підприємець не захоче легально вести бізнес, бо Президент не вважає за необхідне так чинити. І нарешті, жоден інвестор не повірить у прозорість нашої правоохоронної системи, оскільки жоден орган не вважає за можливе розслідувати дії Порошенка, що містять ознаки складу злочину. Ми не можемо закривати очі на те, про що дізнався весь світ».

Звісно, Порошенко одразу дав відповідь на скандальні звинувачення. І вона теж була опублікована в західній пресі. «Я — перша посадова особа в Україні, яка серйозно поставтилася до декларування своїх доходів, сплати податків і питання конфлікту інтересів, які вирішую в рамках українського законодавства й міжнародного приватного права, — повідомив Порошенко на своїй сторінці у Facebook. — Ставши президентом, я відійшов від управління активами, доручивши цю справу відповідним консалтинговим і юридичним компаніям. Чекаю, що вони нададуть вичерпні пояснення для української й міжнародної преси».

Тим часом спільний проект «Радіо Свобода» і UA Першого каналу — щотижнева телепередача розслідувань і аналітики про велику політичну корупцію повідомила, що у Президента Порошенка нібито є й інші офшори, не пов’язані з переданням компанії Roshen у сліпий траст. Крім того, в дослідженні програми наголошується, що глава держави міг бути причетним до ухиляння від податків. Зокрема, йдеться про те, що група Укрпромінвест, яка об’єднала понад 30  підприємств, активно використовувала офшорні компанії для розвитку бізнесу Порошенка під час його становлення як політика. Дослідники вважають також, що кіпрська фірма Agroprodimpex уже протягом майже 15 років у структурах бізнесу Порошенка. Зараз вона — серед засновників товариства з обмеженою відповідальністю Крохмалопродукт, кінцевим власником якого через фонд Прайм Ессетс Кепітал також є Порошенко.

До честі Порошенка слід сказати, що він не просто виправдовувався, а й поставив перед країною завдання провести деофшоризацію. Як заявила наприкінці квітня глава Нацбанку України Валерія Гонтарева, міжвідомча робоча група за участю Адміністрації Президента, НБУ, Міністерства фінансів і Державної фіскальної служби зараз працює над концепцією деофшоризації. «Оскільки валютна лібералізація неможлива без деофшоризації, Національний банк зацікавився цією темою ще півроку тому», — запевнила вона й додала, що неможливо забезпечити вільний рух капіталу, не перекривши йому можливості «втечі» в низькоподаткові юрисдикції й не жертвуючи при цьому курсом національної валюти й рівнем цін у країні.

«Хочу всіх нас привітати, — обрадувала країну головний банкір, — зараз банки, які працюють в Україні, повністю припинили співпрацю із загальновідомими банками-транзитерами. Тому можна стверджувати, що проблема з відпливом капіталу в них повністю усунена». Тобто, судячи із заяви Гонтаревої, деофшоризація успішно завершена, і ми всіх наших критиків, навіть і без концепції, оперативно й повністю зганьбили. Можна сміливо передбачати, що не буде ні імпічменту, за який ратував Ляшко, ні навіть тимчасової слідчої комісії в парламенті. Гонтаревій, яка вже привітала всіх нас з перемогою над офшорами, а заразом, напевно, і над усією корупцією, народні депутати не зможуть не повірити.

Продовження теми:

«Чому виник запит на офшори?»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати