Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Пірати» все ще в тренді

Організації-порушники не виплачують гонорарів законним авторам, — експерти USTR
25 травня, 11:55
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Незважаючи на деякі успіхи в боротьбі з піратством, ситуація з дотриманням прав інтелектуальної власності в Україні залишається складною. Ми отримали статус «найбільш піратської» країни ще 2013 року, проте санкції щодо нас не застосовувалися через складну політичну ситуацію.

Як наголошується в щорічному «Спеціальному звіті 301» (Special 301 report), опублікованому Офісом торговельного представництва США (USTR), «доволі багато організацій-порушників продовжують вільно працювати в Україні, збираючи авторські гонорари, але не розподіляючи їх законним правовласникам». З огляду на це, в США розраховують, що найближчим часом українська влада доопрацює й ухвалить законопроект щодо вдосконалення діяльності організацій колективного управління зі збору роялті.

У звіті також звернено увагу на те, що Україна не досягла достатнього системного прогресу в скороченні використання неліцензійного програмного забезпечення, хоча певні попередні кроки було зроблено. «У конкретних державних відомствах вдалося досягти деяких успіхів у скороченні використання неліцензійного програмного забезпечення, проте, схоже, не існує централізованого підходу або достатніх коштів, виділених для переходу уряду на авторизоване програмне забезпечення», — наголошується у звіті.

Інтернет-піратство, як зазначають автори звіту, залишається суттєвою проблемою в Україні і підживлює піратство на інших ринках. Зокрема, піратські фільми, створені в результаті незаконного відеозапису, виставляються в інтернеті, що завдає ринку збитків. «Проте цього року сайт ex.ua було закрито, крім того, співробітники правоохоронних органів закрили fs.to — один із найбільших піратських сайтів в Україні. Незважаючи на це, інші сайти продовжують працювати за межами України, зокрема extratorrent.cc і MP3VA.com», — уточнюється у звіті.

Як повідомлялося, Офіс торговельного представництва США залишив Україну в переліку країн — основних порушників прав інтелектуальної власності (Priority Watch List), хоча експерти USTR позитивно оцінили окремі заходи, вжиті Україною в напрямку поліпшення захисту прав інтелектуальної власності. Серед іншого, в офісі схвально відгукуються про ухвалення 2016 року законодавчої бази, спрямованої на створення Вищого спеціалізованого суду з питань інтелектуальної власності, який повинен розпочати свою роботу у вересні 2017 року. Хороший відгук американських експертів отримало й рішення про ліквідацію Державної служби інтелектуальної власності, яка упродовж тривалого часу піддавалася критиці за непрозору й ангажовану діяльність.

За інформацією МЕРТ України, стриманий позитивний відгук отримало також рішення щодо вдосконалення діяльності організацій колективного управління зі збору роялті і відповідний законопроект, розроблений Мінекономрозвитку за сприяння Світової організації інтелектуальної власності і за участі представників міжнародних організацій у сфері колективного управління й експертного середовища.

Окремо в спеціальній доповіді наголошується про ухвалення Верховною Радою Закону «Про державну підтримку кінематографії в Україні». Автори вважають його віддзеркаленням нової політичної волі країни щодо вирішення проблемних питань у сфері дотримання прав інтелектуальної власності.

Раніше, в березні цього року, Міжнародний альянс інтелектуальної власності (IIPA) рекомендував USTR залишити Україну на поточний рік у Priority Watch List, а також поступово припинити або скасувати пільги для неї, якщо українська влада не продемонструє прогресу в розв’язанні проблем забезпечення прав інтелектуальної власності.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати