Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Платили за «повітря»

Терпець підприємців урвався
05 червня, 00:00

Початок календарного літа в Харкові ознаменувався новими акціями протесту представників малого бізнесу. Підтримувані Харківською профспілкою підприємців, вони провели масовий страйк на Кінному ринку та пікетування резиденції міського голови. Чаша терпіння ринкових торговців переповнилася після чергових новацій адміністрації Кінного ринку. Його власники не тільки підвищили збір за місце, а й ввели за нього 100-відсоткову передоплату. Крім того, вони зобов’язали торговців платити орендну плату за обладнання робочих місць, що фактично належить підприємцям.

Учасники акції вважають, що адміністрація Кінного ринку здає їм в оренду... повітря, оскільки всі контейнери, кіоски, навіси, павільйони та намети на відкритому майданчику належать підприємцям, а земля, на якій вони розташовані, є власністю міської громади. При цьому, як встановили підприємці, Харківська міськрада не надавала адміністрації ринку прав на здачу цих земельних ділянок в суборенду. Кожному торговцю на Кінному ринку добре відомо, що його адміністрація не витратила жодної копійки на облаштування торгових місць: усе оплатили самі торговці. Отже, вважають харківські підприємці, так звана орендна плата, що становить 50—60 грн. за один (!) квадратний метр земельної ділянки на місяць, є незаконною.

Великі сумніви в підприємців викликає й правомірність стягування плати за ринкові послуги (а це не менше 180 грн. на місяць), оскільки за всі нововведення (наприклад за установку протипожежних систем на торгових місцях) оплата йде з кишені підприємця. З допомогою калькулятора харківські торговці зробили нехитрі підрахунки: кожне торгове місце, розташоване на відкритому майданчику, приносить адміністрації ринку близько 540 гривень на місяць, а якщо торгових місць 500, то виходить «кругленька» сума в 270 тисяч. І це за мінімальними мірками: на відкритому майданчику є безліч торгових точок, які займають понад шiсть квадратних метрів. Тут орендна плата становить до 600 гривень, а плата за «послуги» — до 375 гривень на місяць. Підприємці впевнені, що зібрані з них гроші не йдуть ані на реконструкцію ринку, ані до міського бюджету.

Профспілка підприємців пропонує передати земельну ділянку відкритого майданчика Кінного ринку підприємцям, які побудували тут за власні кошти торгові місця, а також закріпити їх за підприємцями на правах приватної власності. Для обслуговування відкритого майданчика ринку, на думку профспілки, слід створити спеціалізоване комунальне підприємство. Лідер профспілки Володимир Цимбалюк переконаний у тім, що, позбувшись посередників між підприємцями та міською владою, можна не тільки належним чином впорядкувати Кінний ринок, а й помітно поповнити міський бюджет.

Прийнявши від пікетників звернення профспілки підприємців до Харківського міського голови Володимира Шумилкіна, заступник мера Євген Гриневич пообіцяв, що ініціативи підприємців розглянуть найближчим часом.

ДО РЕЧІ

АМК України ухвалив рішення у справі про зловживання монопольним становищем комунальним підприємством «Асорті», яке необгрунтовано завищувало вартість торгових місць на ринках Бєлгород-Дністровського (Одеська обл.). Такі дії впливали на собівартість товару та рівень роздрібних цін. АМК оштрафував порушника конкурентного законодавства на 10 тис. грн.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати