Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Податок із негативним ефектом:

заміна чи вдосконалення?
16 червня, 00:00

Представляючи вчора українським податківцям їхнього нового шефа Федора Ярошенка, Президент України Леонід Кучма заявив, що виступає за розробку нового закону про податок на додану вартість і зниження ставки ПДВ із 20% до 15%. Президент наголосив, що ПДВ, який у світі вважають найпрогресивнішим податком, «у нас став найменш ефективним». Зі слів Л. Кучми, чим вищі ставки, тим вищі пільги, тим більше дискримінації та соціальної несправедливості в застосуванні цього податку, тим ширші можливості для його криміналізації та корумпованості податківців. «Тому я переконаний, однак треба ще думати, треба радикально знизити ставку ПДВ — не більше 15%», — сказав Президент, самою побудовою цієї фрази давши зрозуміти, що дискусія навколо ПДВ лише розгорається. При цьому Л. Кучма також відзначив, що одночасно треба ліквідувати більшість (?!) пільг й істотно спростити процедуру сплати цього податку. «Це, я вважаю, революційного значення справа. Чим швидше це зробимо, тим краще буде для економіки України», — вважає глава держави. Він також наголосив на необхідності рішучішого проведення податкової реформи й вказав на важливість розробки нового закону про ПДВ. «На ньому (на цьому законі. — Ред. ) з часу введення в 1997 році не залишилося живого місця», — сказав Президент, маючи на увазі численні подальші поправки. За його словами, в новому законопроекті необхідно розмежувати податкові потоки шляхом введення спеціальних рахунків, поставити заслін тінізації податкової бази, чітко розділити сфери адміністрування між податковими та митними органами.

При цьому Президент повідомив, що скасував своє розпорядження про обмеження контролю за діяльністю податкових органів із боку інших правоохоронних структур, зокрема Служби безпеки України та Генеральної прокуратури. Таким чином сама податкова перестала існувати як держава в державі і, по суті, повернена в законодавче поле України. «Я скасував розпорядження, що ви самі себе перевіряєте, — розповідав Президент податківцям. — Колись Микола Янович (Азаров, нинішній перший віце-прем’єр і міністр фінансів, колишній глава ДПАУ. — Ред.) мене впрохав, що ви самі порядок наведете в себе. Від сьогодні ви — під пильним поглядом СБУ та Генпрокуратури». Як повідомив Президент, минулого року стосовно податківців було порушено 112 кримінальних справ, 17 працівників ДПАУ засуджено. За корупційні дії до адміністративної відповідальності притягнули 203 посадові особи. Цього року — вже 135 осіб. Президент наголосив, що понад 40% скоєних злочинів — це зловживання владою чи службовим становищем, ще 20% — хабарництво.

Словом, перед розглядом у Верховній Раді численних податкових законопроектів (учора повідомлялося, що на порядку денному їх 20), Президент нібито дає парламенту установку думати, а з іншого боку, вказує на необхідність кардинальних законодавчих заходів, які б виключили (або хоч би знизили) саму можливість корупції, втечi податків і державних доходів у «тінь» чи до кримінальних структур.

Чи прислухається до цих повчань парламент? Та й чи зможе він знайти час для справжніх економічних проблем, якщо головна увага сесійного залу зараз зосереджена на недалеких уже президентських виборах? Саме в жертву їм у ході перманентного блокування трибуни часом приносять найважливіші економічні законопроекти. Така картина спостерігалася в парламенті й учора — до податків руки в депутатів не дійшли. Проте проблема існує, і її вирішення уникнути неможливо. Але цілком очевидно: чим пізніше це зроблять, тим більших збитків завдадуть країні та її громадянам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати