Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Потрібен омбудсмен для айтішників

Протягом останніх двох років Україну залишили майже 9 тисяч IT-професіоналів
19 липня, 12:22
ФОТО REUTERS

Незважаючи на те, що ринок інформаційних технологій за підсумками минулого року зріс до рівня $2,5 мільярда, це не призвело до зростання кількості фахівців галузі. Як повідомила прес-служба SmartMe University, посилаючись на керуючого партнера компанії Оксану Білу, навпаки, спостерігається відчутний брак молодих IT-спеціалістів. «На превеликий жаль, протягом останніх двох років Україну залишили до 9 тисяч IT-професіоналів, які емігрували до США і Європи», — зазначає О.Біла, хоч і додає, що «місця, які звільняються, швидко компенсуються припливом молодих фахівців і світчерів».

SmartMe University також повідомляє, що, за результатами досліджень міжнародної консалтингової компанії IDC, на сьогоднішній день частка України у світовому обсязі ринку інформаційних технологій становить 1%. Але, згідно з прогнозами, 2016 року ринок IT в Україні може зрости на 5—10%. «Наразі у країні налічується близько 90 — 100 тис. IT-спеціалістів. І хоча це один з найвищих показників у Європі, кваліфікованих фахівців все одно бракує. У Індії, наприклад, у IT-галузі зайняті понад мільйон програмістів», — уточнює О.Біла.

Проте раніше повідомлялося, що втрати IT-галузі від тих перевірок, що проводилися правоохоронними органами 2015 року, становили $40 мільйонів. За словами комерційного директора IT-компанії Lucky Labs Кирила Сигиди, IT-галузь повинна створити посаду уповноваженого для конструктивної правової взаємодії між галуззю і держорганами.

«Причини еміграції айтішників — у величезному адміністративному тиску з боку державних органів, — сказав «Дню» президент компанії «Адамант» Іван Пєтухов, — тиску з боку СБУ, яка проводить постійні рейди. Лише торік близько 80 компаній зазнали нападів, у яких часто брав участь і спецназ. Наприклад, у вересні минулого року просто трощили офіс однієї з компаній у Печерському районі столиці. Пройшла чутка, що десь у стінах будинку, де вона розташована, заховано мільйон доларів. І одразу приїхав спецназ і почав шукати. І так, що тріснули стіни. Що людям залишається робити? Вони грамотні, таких фахівців скрізь цінують, і роботу з високою зарплатнею знайти не складно».

«Декларується розвиток ринку, а насправді відбувається витискування фахівців, — продовжує Пєтухов. — От зараз завершилася нарада у Мінекономрозвитку і торгівлі. Йшлося про те, що Нацкомісія регулювання зв’язку ухвалила, а насправді «протягнула» без обговорення з громадськістю, чергове положення, згідно з яким усі айтішники, зокрема еспедешники, заповнюватимуть звітність, що містить 144 позиції. Хто залишатиметься у країні, де чиниться такий тиск?»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати