Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Щоб виявити «корупційну складову»...

Дніпропетровська ОДА розробляє механізм ефективного контролю над великими розпорядниками бюджету
02 квітня, 11:17

Дніпропетровська облдержадміністрація має намір суворо контролювати бюджети всіх рівнів. Згідно з розпорядженням губернатора І. Коломойського, обласна влада має намір узяти під своє спостереження бюджетні витрати великих міст і Дніпропетровської області. Про це повідомив на брифінгу заступник глави ОДА — керівник апарату Геннадій Корбан. «Насправді досі міста — великі розпорядники бюджетних коштів витрачали ці кошти куди хотіли. Для того, щоб усунути цю «самостійність», ми взяли під контроль великих розпорядників і «заморозили» всі оплати за вже виграними тендерами. Наразі виявляємо корупційні складові і змінюємо систему», — пояснив Г.Корбан. За його словами, нове керівництво облдержадміністрації розробило механізм ефективного контролю над великими розпорядниками бюджету.

Нині бюджет Дніпропетровської області становить 8,5 млрд грн., з яких 4 млрд — державні субвенції. З тих 4,5 млрд, що залишилися, близько 2,8 млрд йдуть на прямі виплати — зарплати бюджетникам і соціальну допомогу, а решта 1,7 млрд йде на закупівлі і тендери. Саме ці 1,7 млрд гривень передусім і перебуватимуть у полі зору обласної влади.

Особливу увагу команда Коломойського має намір приділити станові фінансових справ в обласному центрі. «Хочу «порадувати» всіх чиновників міста Дніпропетровська. Ми приділятимемо особливу увагу містові, хочемо розібратися з усіма комунальними підприємствами — їх колосальна кількість, і всі вони «тягнуть» із незахищених статей бюджету кошти, які йдуть у кишені до чиновників-корупціонерів», — заявив Корбан. За його словами, порівняльний аналіз засвідчив, що якщо в Павлограді на комунальні підприємства виділяється 800 тисяч гривень, а в Кривому Розі 1,2 млн грн., то в Дніпропетровську — чомусь 160 мільйонів гривень.

Окрім того, керівництво облдержадміністрації хоче розібратися із закупівлями в Дніпропетровську, де на ці цілі виділяється більш як чверть бюджетних 4 млрд. На думку Корбана, загальний рівень «корупційної складової» на тендерах сягає 30—35%. У зв’язку з чим облдержадміністрація вимушена була припинити проплати за тендерами, зокрема й контракти на шкільне харчування і медикаменти, де вже було проплачено більш як 50%. «Слід зрозуміти і виявити цю корупційну складову. Не можна звалювати все на когось одного, це була система, яку ми й ламаємо», — наголосив Корбан. Наразі ведеться робота з усіма компаніями, що виграли тендери, з метою укладання додаткових угод, за якими вони збільшуватимуть обсяг своїх зобов’язань. Корбан зазначив, що платежі не поновляться, доки всю систему не буде «перезапущено». На нові конкурси обласна влада запрошує всіх охочих підприємців. До складу конкурсних комісій для гарантій законності введуть юристів облдержадміністрації і працівників КРУ.

Загалом влада запевняє, що відтепер тендери відбуваються максимально прозоро. Окрім того, Корбан виклав план реформ у Дніпропетровської області, відповідно до якого планується усунути корупцію у сфері закупівель сільгосппродукції через Аграрний фонд, спростити реєстрацію земельних ділянок, передати до приватних рук «природні монополії» — водоканали і тепломережі, а також замінити жеки на керуючі компанії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати